Legile Alchimiei Economice

by Liviu  - April 29, 2013

Am gasit un audiobook foarte interesant – Paul Zane Pilzer – Fountain of Wealth. Paul e unul din acei multi-milionari care a preziz schimbarea macroeconomica data de internet.

Ce mi s-a parut extraordinar in “cartea” – Fantana Prosperitatii e ca schimba complet paradigma din care poti sa privesti situatia economica curenta si viitoare.

Ca economist una din frustrarile lui era ca din start, economia se definea ca o stiinta care te ajuta sa gestionezi cu intelepciune resurse limitate. Si din frustrarea asta a reiesit ca de fapt e nevoie de o alta perspectiva,  una asemnanatoare cu cea a alchimistilor care si-au dorit sa transforme metalele in aur.

Sunt 6 legi ale alchimiei economice, cea mai tare dintre ele mi se pare prima: Resursele economice sunt nelimitate pentru ca resursele sunt o inventie a mintii umane!

Fiti atenti aici ca isi sustine legea cu argumente!

De-a lungul istoriei civilizatia a evoluat, tehnologia a evoluat si in in funtie de asta au aparut si resursele – ca inventie a mintii umane.

Pamantul, terenurile nu erau o resursa. Omul primitiv traia vanand si cand consuma resursele animale dintr-o regiune pleca in alta parte.

[blockquote]Pana cand a invatat sa cultive pamantul, sa imblanzeasca animalele  si sa foloseasca semintele pentru a isi sustine viata.[/blockquote]

Plantele erau multe iar parte dintre ele erau aparent otravitoare.

[blockquote]Pana cand a invatat sa le foloseasca, sa decanteze sau sa distileze din ele substante care sa ii foloseasca.[/blockquote]

Petrolul era o pacoste, pentru ca ii polua apele si ii distrugea recoltele.

[blockquote]Pana cand a invatat ca poate fi folosit ca si combustibil si prelucrat sa il ajute sa se deplaseze cu diverse masinarii.[/blockquote]

Si ce e mai interesant e ca de fiecare data cand una din resurse parea sa se termine aparea o alta posibilitate de a utiliza o alta resursa.

Vreti exemple?

Se pare ca in Marea Britanie carbunele era resursa care sustinea economia. La un moment dat, acum cateva secole, chiar se faceau calcule cand o sa se pabuseasca imperiul coroanei datorita epuizarii resurselor de carbune. Carbunele s-a epuizat intr-adevar, doar ca a fost folosit in locul lui petrolul.

Metalele care erau folosite in secolul trecut erau una din materiile prime principale pentru majoritatea industiilor. Si se parea ca odata cu epuizarea resurselor de minereu, lucrurile o sa ia o turnura ingrijoratoare.

Doar ca a fost inventat plasticul care in momentul asta e componenta principala a majoritatii obiectelor pe care le folosim in viata curenta.

Petrolul – o resursa care pare sa fie pe cale de disparitie si care starneste crize economice si razboaie stupide – tinde sa fie inlocuita de energia verde, de energia eoliana si de cea solara!

NU EXISTA LIMITA A RESURSELOR ECONOMICE  PENTRU CA ELE SUNT O INVENTIE A MINTII UMANE!

Omul a fost cel care a inventat benzina si otelul si plasticul si va mai inventa si altele daca va fi nevoie!

Iar energia solara e inepuizabila – dupa cate imi amintesc eu 🙂

Fantana Prosperitatii exista! E in mintea umana! In mintea noastra. Si de acolo ne vom putea extrage intotdeauna resursele necesare unei vieti in abundenta!

Am sa te rog acum pe tine sa te gandesti – ce manifestari ale prosperitatii ai vazut in viata ta?

Am sa iti dau eu un exemplu de inceput: o casa, o constructie imobiliara.

Imagineaza-ti un teren nefolosit, care nu era cine stie ce scump – si un proiect imobiliar din mintea unor oameni – au fost aduse resurse, oameni si au fost folosite masini care au lucrat – au fost consumate resurse si platiti bani – iar la final rezultatul este o constructie, care a ridicat si pretul terenului de sub ea si calitatea vietii celor care locuiesc acolo.

Ce zici, tu ce exemple de idei ai, care pornite din aproape nimic au dus la prosperitate si la o calitate mai ridicate a vietii ?

 

 

Cum sa asimilezi mai eficient informatiile dintr-un seminar
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}