Zilele astea lucrez la audiobook-ul pentru “Obiceiuri care fac toti banii” si vad o multime de audiobook-uri in jurul meu.
Si am facut mai intai o lista cu beneficii pe care ti le aduce “cititul” audiobook-urilor ( si a avea un obicei din a asculta audiobook-uri).
Insa pe urma mi s-a parut si mai interesant sa imi dau seama ca multe dintre beneficii elimina scuzele!!
Iti propun un joc! Iincearca te imaginezi ca folosesti scuzele de mai jos cand te intreaba cineva “De ce nu ai citit audiobook-ul X?”
1. N-a avut loc in geanta
(poseta/servieta/mapa/rucsac)
Daca ai telefonul la tine, poti avea si audiobook-ul cu tine.
(Aaah, am uitat sa spun ca pornesc de la ideea ca ai cel putin un smartphone. Dar te-ai prins tu!)
E adevarat ca trebuie sa iti iei si castile cu tine, dar sigur nu sunt atat de voluminoase ca o carte.
Ca sa nu mai spun ca poti avea 20 de carti la tine! (si aici depinde cat de mari sunt cartile, dar altfel)
2. Era prea intuneric
Daaaa si nu se vedea bine ce scrie… Nu prea merge, ce zici? 🙂
3. Nu am gasit un loc linistit in care sa nu ma deranjeze ceilalti
Da, uneori. pentru o carte ai nevoie de un colt de liniste, o ceasca de ceai sau de cafea… (desi am vazut persoane citind in metrou)
Iti spun eu un loc linistit sa citesti un audiobook: in bucatarie! 🙂
Poti citi in timp ce iti faci o salata 🙂 Tare ciudata mai e tehnologia asta!
4. Trebuie sa ii acord atentie totala ca sa o pot citi
De data asta poti sa te intalnesti cu prietenii si sa le zici: “iti recomand eu un loc linistit de citit: in supermarket! am citit in timp ce ma plimbam pritre rafturi”…
5. Nu pot sa citesc cand conduc
Ai mers vreodata cu masina ascultand stirile la radio in acelasi timp?
Si ala tot un audiobook e! Nu intram acum in discutie pe utilitatea informatiilor pentru viata ta si pentru obiectivele tale…
Ce e clar e ca iti poti transforma masina intr-o academie pe roti!
Si o sa poti spune: am plecat cu masina si pana la destinatie deja citisem toata cartea!…
6. A trebuit sa astep pana a citit-o sotul/sotia/frate-meu/sora-mea
Asta e chiar tare!
Daaaa, ei mi-au luat-o in timp ce eu o citeam si n-am mai putut pune mana pe ea doua saptamani! 🙂
In afara faptului ca ar fi ceva online (gen audible.com) si cu acces restrictionat la un singur user, nu cred ca merge scuza asta. 🙂
Tocmai asta e frumusestea erei digitale – acelasi lucru il poti avea in mai multe exemplare, fara sa dublezi spatiul FIZIC de depozitare.
7. Am imprumutat-o si nu am mai primit-o inapoi
Asta e o alta nuanta la punctul de mai ‘nainte (si care iti poate releva o cheie ce inseamna prosperitatea si “lipsa lipsei” in era digitala) – dupa ce ca o imprumuti altcuiva iti ramane si tie.
Frumos nu?
Poate o sa spui ca o carte fizica va fi cumparata in 2 exemplare si ca un audiobook ar fi bine sa fie cumparat la fel…
Nu sunt naiv sa cred ca toata lumea isi cumpara audiobook-urile. (sau , nu inca 🙂 )
Iar daca e sa vad partea frumoasa, da, cu audiobook-urile si alte produse digitale poti face ca la Uber sau Blablacar – Ridesharing: adica “hai sa o cumparam impreuna”.
8. Nu obisnuiesc sa mai ascult altceva, decat gandurile mele
A petrece timp cu tine e important.
Si de obicei se intampla DUPA ce ai evoluat si te-ai instruit macar un pic. Adica dupa ce ai citit, dupa ce ai ascultat si gandurile si cuvintele altora.
Altfel, majoritatea gandurilor tale sunt luate de la parinti, din societate, de la colegi, de la cei care te-au influentat in copilarie…. Doar ca vrei si perspective noi, corect?
Deci nu merge nici scuza asta! 🙂
9. Daca vreau sa citesc mai repede trebuie sa ma duc la cursuri
Uneori, in seminarii, le spun participantilor, mai in gluma mai in serios, ca daca vorbesc prea repede, sa asculte si ei mai repede.
Tehnologia insa nu a gustat gluma mea si s-a gandit si la vitezomani drept pentru care ai pe telefon sau in aplicatii posibilitatea de a asculta la viteza mai mare (sau mai mica 🙂 ).
Apropo: Te invit sa incerci un podcast de-al lui Tony Robbins la viteza dubla sa vezi cum e! Iar la viteza injumatatita e si mai haios, crede-ma! 🙂
10. NU AM TIMP
Am lasat la final cea mai tare scuza!!!
Pentru ca de fapt asta este unul dintre avantajele majore la un audiobook – iti da timp pentru instruire!
Acum cateva luni vorbeam cu o prietena si imi spunea ca de cand a trecut sa asculte audiobook-uri, are timp dintr-o data sa isi faca si curat in casa sa pregateasca si cina si sa pregateasca si hainele pentru baietelul ei care merge la scoala.
Iar la finalul zilei poate considera ca are si orele de instruire zilnica pe care si le propusese.
Ce e clar e ca toate activitatile care necesita o rutina iti permit sa folosesti audiobook-urile in acelasi timp. Chiar enumeram cateva intr-un articol anterior: Audiobook-urile sau cum sa folosesti eficient timpul pt dezvoltarea ta proprie.
Ca sa nu mai spun ca ascultand audiobook-uri obtii si alte avantaje secrete:
- Acuitate auditiva – devii un mai bun ascultator, incepi sa percepi nuante in comunicare pe care nu le percepeai pana atunci
- Repetitie mai usoara – de cate ori re-citesti un capitol al unei carti in decursul unei luni? Cu un audiobook poti sa il recitesti pana se intipareste mai bine.
- Obtii mai usor un nou obicei. Daca asculti suficient de des o informatie va face parte din tine si o vei pune in aplicare mult mai usor.
- Share – Poti citi in acelasi timp cu ceilalti. Si aici din nou revin la ideea de masina=academie pe roti.
Acum cateva zile o prietena foarte buna (Mihaela Stroe ) povestea cum de obicei, in masina, asculta podcasturi (unul dintre ele este cel al lui Florin Rosoga – Antreprenori care Inspira) si la un moment dat, fiind liniste in masina, fiul ei, Filip, ii spune: “mami, mai ascultam un interviu?“
Asta ca sa vezi cum iti poti influenta in bine copiii! Cu audiobook-uri!
Sau mai bine spus, daca vrei sa ii influentezi pe ceilalti, fii un model pentru ei! (fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.)
Ai recunoscut vreuna dintre scuze? Sper ca nu. 🙂
……………….
Traim intr-o lume in care tehnologia schimba masiv regulile din economie si din societate. Si le va schimba in continuare.
Influenteaza si va influenta modul in care iti gasesti sau nu loc de munca, modul in care iti dezvolti sau nu afacerea.
Statisticile actuale de la Universitatea din Harvard spun ca in urmatorii 4-5 ani tehnologia va face sa dispara peste 40% din locurile de munca existente, datorita automatizarilor si robotilor care apar.
Un exemplu: masinile autonome conduse de aplicatii software (self-drive car), vor inlocui peste 4.000.000 de soferi de camion, care vor fi disponibilizati. Si cu siguranta nu e singurul domeniu in care tehnologia va avea impact major.
Ce vor face cei vizati?
Vor trebui sa sa re-califice! Vor trebui sa invete lucruri noi.
Si de-asta e din ce in ce mai importanta abilitatea de a te instrui si de a iti crea abilitatile si rezultatele pe care le doresti de la viata.
Lipsa de instruire nu mai e la moda si nici nu aduce beneficii.
Iar daca tehnologia e cea care iti afecteaza viata, tot tehnologia e cea care te ajuta. Depinde de tine cum si daca o folosesti.
Te invit sa iti faci timp pentru instruire! Actioneaza!