Triatlonul financiar sau cele 3 distante care stau intre oameni si bani

by Liviu  - July 20, 2014

Atunci cand te instruiesti continuu in mod inevitabil vei gasi perspective noi, detalii noi pe care nu le stiai inainte.

De data asta am dat de Stuart Wilde. Nu m-am gandit niciodata ca poate exista o perspectiva ca a lui. Asa ca m-a surprins in mod placut pentru ca explica simplu ce intuiam si eu!

Intr-una din cartile lui: The Little Money Bible vorbeste despre cele 3 distante care trebuiesc parcurse pentru a ajunge la ceea ca iti doresti

De cele mai multe ori cand oamenii se trezesc ca vor mai multi bani se apuca de munca. Incep sa caute afaceri, sa caute mariri de salariu, joburi multiple etc. ┬á(Sau nu ­čÖé )

Incep cautarea de unde cred ei ca se incepe. Si daca nu le iese rapid ceva, se opresc. Mai ales daca alta data, in alte timpuri, le-a iesit pasenta mai usor.

Se pare ca sunt trei distante de parcurs – si de-aia i-am zis triatlon.

triatlon financiar

Inot , bicicleta si alergare! Prin apa, prin aer si apoi cu picioarele pe pamant. ­čÖé

1. Prima distanta e distanta emotionala.

Totul porneste de la o dorinta. O dorinta de a avea mai mult. Sau stabilitate. Sau siguranta. Sau timp liber. Sau lipsa grijilor. Sau liniste in familie.

De la dorinta pana la rezultat e o distanta.  E o distanta intre unde esti acum si unde vrei sa ajungi. Si distanta asta se cere parcursa.

Emotiile sunt cheia a tot ceea ce experimentezi in viata.

Si cand vorbim despre bani, in mod paradoxal,┬á┬áemotiile reprezinta si ceea ce iti doresti si ceea ce te tine departe de ceea ce iti doresti! ­čÖé

Pentru ca multe dintre informatiile pe care le-am primit de-a lungul anilor despre bani sunt asociate cu emotii negative.

Poti remarca emotiile astea cum se manifesta la oameni cand au ceva de plata. Cand interactioneaza pe subiectul bani.

Ai auzit de oameni care injura cand vine o factura?

Stii  oameni care se enerveaza cand au de platit o rata?

Ai vazut persoane care au o jena cand vine vorba de subiectul asta: bani?

Sa stii ca astea sunt emotii care ii indeparteaza de bani.

Si crede-ma ca asa au fost invatati sa faca – nu e vina lor! Nimeni nu iti spune la scoala sa iubesti banii sau tot ce tine de energia asta.

E ca si cum s-ar presupune ca stii asta! Se presupune ┬áca ar trebui sa stii din start cum sa te comporti cu banii – nu mai ai nevoie sa inveti nimic. ­čÖé

Asa ca prima distanta care trebuie acoperita e distanta emotionala. Sa te apropii emotional de energia banilor. Sa le iubesti energia.

Sa accepti ca fac parte din viata noastra si ca poti sa gestionezi energia asta. Ca poti sa iti gestionezi emotiile atunci cand vine vorba de bani.

2. A doua distanta e distanta intelectuala.

Banii vin ca urmare a valorii pe care o creezi. Si pentru a crea valoare in orice domeniu vrei tu e nevoie sa ai cunostiinte temeinice in domeniul ala. Ca pe urma sa poti monetiza cunoasterea aia.

In momentul asta oamenii cumpara trei lucruri:

  • produse
  • servicii
  • cunoastere.

Indiferent ce vinzi tu, indiferent ce produci, ce creezi, in anotimpul economic actual e nevoie sa creezi la cel mai inalt standard posibil.

De multe ori merg la intalniri cu antreprenori si ii vad ca mucesc din greu, insa nu isi aloca timp sa se instruiasca.

Se instruiesc eventual din mers , atunci cand un client le cere ceva. Sau intalnesc o problema. Dar sunt multi, foarte multi care nu isi aloca deloc timp sa se dezvolte,┬ása studieze – marketing sau dezvoltare personala sau comunicare sau vanzari sau mai stiu eu ce alt domeniu care sa le aduca rezultate.

Si pe langa domeniul in care creeazi valoare mai e important sa te instruiesti in domeniul comunicarii. Trebuie sa inveti sa si comunici despre valorea pe care ai creat-o!

Si a treia distanta:

3. Distanta fizica / concreta.

Si asta e o distanta care trebuie neaparat parcursa.

Poti sa stii cate luna si in stele, daca nu apari pe piata reala cu ceea ce ai creat, cu ceea ce stii – n-ai cum sa monetizezi.

Poti sa fii un artist desavarsit, dar pana nu iti expui opera nu va stii nimeni de tine, nu va cumpara nimeni tablourile tale sau muzica pe care o compui sau nu va stii nimeni de seminariile tale.

Trebuie sa apari cu ele in fata cumparatorului! Trebuie sa faci ceva in plan fizic. Trebuie sa creezi, sa pui in practica sa finisezi, sa ceri feedback. Trebuie sa intalnesti oameni, sa comunici, eventual sa gresesti si sa repari.

Pe scurt – sa ACTIONEZI! In lumea reala, fizica!

Uita-te te rog la dorintele tale financiare si evalueaza unde esti acum.

Care dintre cele trei distante ti-e mai la indemana s-o parcurgi?

Cea emotionala? Cea intelectuala? Cea fizica?

Se pare ca e obligatoriu sa fie parcurse toate 3. Asa ca te invit sa pornesti.

Si te invit sa dai si mai departe articolul. Asta te va ajuta sa parcurgi mai usor a treia distanta!

Audiobook-urile sau cum sa folosesti eficient timpul pt dezvoltarea ta proprie
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}