7 pasi ca sa te ReInventezi

by admin  - March 25, 2015

Uneori e nevoie sa te re-inventezi.

Si hai sa vorbim acum doar de domeniul profesional!

Indiferent unde esti, la un moment dat trebuie sa lasi deoparte nivelul la care esti si sa treci la un altul. Sa faci ca un fel salt de la o energie la alta.

Cu cat faci lucrul asta mai constient cu atat e mai bine. Altfel, viata, mediul, contextul o sa te forteze sa te reinventezi cand poate nu o sa vrei.

Cat de des te reinventezi depinde foarte mult de personalitatea pe care o ai, de profesia ta, de mediul in care esti.

Si bineinteles, de CEEA CE VREI.

Care ti-e viziunea? Ce vrei de la viata? Ce vrea viata de la tine?

Uite cateva lucruri care sa te ajute atunci cand simti ca e momentul sa te re-inventezi:

1. Fii atent la semne

Nu exista nimic intamplator pe lumea asta, si se spune despre coicidente ca sunt moduri in care Dumnezeu vrea sa ramana anonim. Asa ca fii atent la semne, la coincidente.

Daca ti se strica masina fara motiv in mod repetat, daca ti se ridica permisul de conducere pe un drum unde nu ar fi existat in veci posibilitatea sa intalnesti un echipaj de politie, daca te parasesc prietenii, daca partenerii de viata sau de business incep sa ia decizii radical diferite de ceea ce ai crede tu ca e bine – poate e momentul sa te gandesti sa iti faci si tu un update. 🙂

Si exemplele de semne pot fi nenumarate. Fii atent la ele!

2. Stai mai mult de vorba cu tine

Da, da, vorbeste cu tine. Cu voce tare.

Ce iti doresti sa faci, profesional vorbind: cum te vezi lucrand, cu cine, unde, ce satisfactii simti ca iti va aduce implinirea viziunii tale?

E nevoie sa iti aloci timp pentru asta in mod repetat.

Si stiu ca sunt atatea lucruri de facut care te trag in toate partile: familie, serviciu, cursuri, casa, prieteni, facebook – de unde sa iti mai aloci timp pentru tine insuti si pentru viziunea ta? Cand sa le mai faci si pe celelalte?

Tu esti insa cea mai importanta persoana din viata ta.

Poate nu stiai, dar INIMA, atunci cand pompeaza sangele prin organism, cel mai bun sange, cel mai oxigenat, cel mai curat il pastreaza pentru ea. Pentru ca in felul asta poate ajuta intregul organism sa functioneze.

Eu zic ca e un exemplu bun de urmat. 🙂

Asa ca rezerva-ti timp pentru tine, cat mai des – daca ai putea zilnic ar fi super. Gandeste-te, mediteaza, chiar vorbeste cu tine cu voce tare – o sa inveti rapid cum sa faci discutia foarte placuta, te asigur. 🙂

Si in plus, cu cat esti mai sincer cu tine, cu atat mai bine.

3. Intalneste-te cu un coach sau un mentor

Coach-ul e acea persoana care te va ajuta sa iti raspunzi singur la intrebari. Mentorul e persoana care a trecut deja printr-o situatie ca a ta si te si poate sfatui ce sa faci, din perspectiva pe care a capatat-o el.

In ambele cazuri, o parere din afara te ajuta.

4. Cere feedback

La lucrurile pe care le-ai facut pana atunci. Intreaba-i pe prieteni, pe colegi, pe clienti, pe cei din jurul tau ce cred ei ca ar trebui sa faci mai bine, cum ai putea sa imbunatatesti ceea ce faci.

Aici insa va trebui sa le treci prin filtrul tau propriu si sa analizezi feedback-ul, fie ca e apreciativ, fie ca e constructiv si sa nu cumva sa crezi ca o sa ii poti multumi pe toti. Intotdeauna o sa fie cineva care o sa iti zica de exemplu sa schimbi jobul, iar altcineva care o sa iti spuna exact opusul.

5. Asculta voci noi

Una dintre metodele pe care firma Toyota o foloseste ca sa inoveze continuu este ca aduce in mod constant oameni noi, ne-obisnuiti cu sistemul intern si de la care cere feedback, cere idei.

Si indiferent cat de ciudate sunt ideile alea, sunt ascultate si analizate, pentru a vedea care dintre ele se poate aplica pentru imbunatatirea activitatii.

Uita-te in jurul tau, ce alte medii ai putea frecventa? Ce alti oameni ai putea intalni? De la cine ai putea cere si alte pareri?

Si uite asa, cu gandire “out of the box” lucrurile trec mai usor la alt nivel.

Eu de exemplu, imi doream de mult sa schimb site-ul si m-am tot intalnit cu firme de design. Le spuneam ca stiu ce vreau, dar nu stiu sa exprim asta in imagini.

Si cei de la BroHouse.com m-au ajutat – pentru ca gandeau din alta perspectiva.Si ce-a iesit poti vedea deja in designul site-ului, in noul logo, in noua identitate vizuala.

Si asta e doar inceputul! 🙂

 

6. Da-ti voie sa gresesti

Reinventarea asta e un proces, nu se intampla intr-o clipa, si nici peste noapte. Ia timp, iar de-a lungul procesului asta s-ar putea sa gresesti, sa nu stii ce dezicii sa iei. Ia-ti responsabilitea ca o sa si gresesti. Si ce daca?

O sa inveti ceva din asta.

Stii de fapt care e principalul motiv pentru care oamenii nu fac schimbari in viata lor? De ce stau intr-un job care nu le place? Pentru ca le e teama de schimbare. Le e teama ca urmatorul job o sa fie mai rau decat raul curent.

Ca schimbarea o sa le ia din beneficiile curente. De-asta e importanta regula: da-ti voie sa gresesti – nimeni nu a evoluat niciodata urmand o cale perfecta.

Sunt atat de multi oameni de succes si toti, dar absolut toti, fara exceptie spun ca trebuie sa mergi mai departe indiferent daca ai gresit sau nu la vreunul dintre pasi. Deci daca asa stau lucrurile – atunci e clar: trebuie sa iti pastrezi viziunea si sa te indrepti pas cu pas atre ea (sau salt cu salt, depinde ce viteza ai).

7. ACTIONEAZA!

Fara componenta asta nu se intampla nimic oricum.

Fara actiune planul tau o sa fie doar ca o schita a unei cladiri, o sa ramana doar pe hartie.

Stii deja asta. Iar timpul trece.

Si inca un lucru: INSTRUIESTE-TE CONTINUU

Fie ca decizi sa te re-inventezi sau nu, e absolut obligatoriu sa te instruiesti. E nevoie continua de ganduri noi, de abilitati noi, de actiuni noi.

Iar instruirea iti va tine mintea proaspata, activa, vie.

Te va tine in prezent, atent, deschis sa recunosti noi oportunitati,

Vei simti ca progresezi – si intr-un final iti va aduce ceea ce iti doresti cu adevarat: sa fii fericit.

 

Noul: "Si au trait fericiti pana la adanci batraneti"

Leave a Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}