8 moduri prin care tehnologia aduce prosperitatea mai aproape

by Liviu  - January 15, 2016

Sunt un fan al lui Peter Diamandis, autorul cartii “Abundance, the future is better than you think”. 

Pentru ca omul asta ma face de fiecare data sa imi re-analizez modul in care gandesc prosperitatea si in ce directie imi indrept atentia. Si in viata de antreprenor si in cea personala,

In fiecare clipa poti decide sa iti concentrezi atentia pe ce iti lipseste sau pe ceea ce ai. Si asta e o decizie importanta. E un obicei care trebuie format daca vrei sa traiesti mai frumos. 

Cu ceva secole inainte prosperitatea era data doar de teritoriul pe care il detineai. Si de resursele naturale pe care teritoriul ti le punea la dispozitie.

Tehnologia insa a schimbat regulile jocului. Si nu doar in viata personala ci a adus schimbari majosre in antreprenoriat.

Si uite si cateva exemple concrete. S-ar putea sa ti se para banale, insa intentia mea e sa fie un exercitiu de constientizare a prosperitatii care exista.

1. Comunicarea

Iti mai aduci aminte de scrisorile pe care le trimiteai cu posta ca sa le spui prietenilor si rudelor ce mai faci?

Ca faza cu porumbeii voiajori si curietii gen d’Artagnan si cei trei muschetari n-am prins-o. 🙂

Si poate le trimiteai recomandate ca sa fii sigur ca le-au primit?

Intre timp comunicarea a evoluat. Acum vezi instantaneu daca cineva ti-a citit mesajul pe facebook. Sau daca ti-a deschis emailul. Poti vedea si daca a facut click pe link-ul din email.

Ca sa nu mai vorbesc cum s-a transformat telefonia. Acum poti primi si da consultanta super simplu pe skype.

Sau poti vorbi pe facebook ca si pe telefon.

Sau poti face intalniri de grup pe google hangout ca si cum toti ar fi in aceeasi camera.  

Si surpriza! Cu costuri suplimentare zero.  (ti-ai platit oricum abonamentul la internet)

2. Transportul

Prin anii ’90 am fost in excursie in Franta. Ne-a luat 3 zile pe drum cu autocarul. Cu dormit pe scaun si trezit de fiecare data cand ajungeam la un punct de vama. Si a costat o gramada.

Acum de cand exista zborurile low-cost iti ia vreo 3 ore sa ajungi cam  in orice colt al Europei. Si daca esti extrasezon ai si super-preturi. Imi spunea o prietena din Italia ca a gasit bilete cu 30 Euro dus-intors!

30 de EURO dus-intors Romania-Italia! Mai putin decat te costa carburantul Bucuresti-Dragasani! 🙂

3. Optiunile de cumparare

Stii intrebarea aia jenanta cand intri intr-un magazin si vrei sa te uiti si tu la ce mai e nou “pot sa va ajut cu ceva?“. La care tu raspunzi aproape automat “nu” si iti vine sa iesi din magazin.

Acum ai acces la milioane de magazine online. Fara sa te mai jeneze nimeni ca te uiti la produse. Mai mult, daca nu iti place ce ai cumparat, poti returna produsul. 

Si poti cumpara nu doar din Romania. Am cumparat acum cateva zile de pe aliexpress.com un produs care a venit din China, si avea transport gratuit. (Poate ar fi bine sa scriu odata un articol despre ce fac cei doi colosi ai comertului online Alibaba.com si Amazon.com si cum rescriu ei regulile business-urilor online)

Tech Business Man

4. Oportunitatile de Business

Vrei sa stii daca ai o idee care functioneaza? Nu trebuie sa bagi bani in stocuri, sa iti faci magazin, firma luminoasa, sa iti inchiriezi un sediu superluxos.

Iti poti verifica ideea folosind de exemplu “google trends” sa vezi daca articolul pe care vrei sa il vinzi se cauta.

Si cat de mult se cauta. Si in ce zona geografica are cautarea cea mai mare.  E uimitor cate lucruri ai la dispozitie pe internet.

Ca sa nu mai zic ca odata ce ai un produs care e accesibil prin internet, poti avea clienti de unde nici nu te gandesti. Chiar din cele mai departate colturi ale lumii. 

5. Optiunile de angajare

Vrei sa iti angajezi personal si nu ai neaparat nevoie sa vina sa lucreze in sediu? Sau ai nevoie de un serviciu mai ieftin care poate fi livrat si din alta tara?

Exista platforme gen UpWork.com unde poti posta un job si sa aplice la el oameni din intreaga lume.

Si invers, daca tu ai un serviciu de oferit poti sa aplici pentru joburile postate. 

5. Evenimentele

Gandeste-te la cel mai recent eveniment la care ai fost. Ai aflat de el de pe afise de pe stalpii din cartier?

Si probabil o sa raspunzi “DA”, daca ai mers la vreun concert Voltaj sau la o piesa de teatru. 🙂

Dar daca ai mers la vreun seminar, ai primit probabil un email, sau o invitatie pe facebook. Si la randul tau ai dat mailul mai departe sau l-ai distribuit pentru ca sa rezunoastem “sharing is carring” 🙂 E mai frumos sa mergi la evenimente cu cei apropiati.

 

6. Instruirea

Acum cateva zile am schimbat filtrul de la aparatul meu de apa alcalina. Si aparatul asta are un meniu din care se reseteaza contorul de litri de apa filtrata. Ghici cum am aflat cum se reseteaza?

Crezi ca m-am uitat in manualul de utilizare? 🙂 

Am intrat pe youtube si am gasit un video de 3 minute care arata cum functioneaza meniurile la aparatul meu. Si gata. M-am educat, am urmat instructiunile din video si am resetat contorul.

7. Finantele

Vezi ca iti trimit niste bani. I-am dat mecanicului de tren. Sa il astepti in gara“.

Iti suna cunoscut? 🙂 Daca nu, bravo, asta inseamna ca esti suficient de tanar ca sa nu fii auzit din astea. 🙂

Acum te duci la banca si ii depui in contul cui vrei tu sau si mai simplu, faci transfer bancar.

Ca sa nu mai zic ca acum ai si contactless. Si monede virtuale. (Vezi ca am scris mai in detaliu despre cum s-au transformat banii de-a lungul timpului in Obiceiuri care fac toti banii in capitolul “Adevarul despre lucrurile reale“)

Si e un punct important de constientizat pentru jocul interior al banilor.

8. Accesoriile si uneltele IT

Aici sunt N exemple. Pentru ca smartphone-ul si tabletele sunt aproape nelipsite din viata de zi cu zi.

Mai tii minte aparatul foto cu film? Nuuuuu? 🙂

Cand stateai cateva zile (sau daca erai norocos doar cateva ore)  sa primesti fotografiile developate?  Si nu aveai o certitudine ca o sa iesi frumos. 🙂

Acum stai si te aranjezi linistit cand iti faci selfie-uri, si daca nu ai iesit bine mai faci odata. Ca doar ai suficienta pelicula 🙂

Dar scanerele?

Am o imprimanta cu scanner in birou si acum cateva zile mi-am dat seama ca scannerul nu l-am mai folosit de muuuuult de tot. De ce? pentru ca am o aplicatie pe smartphone cu care scanez. Si fisierele scanate le trimit direct pe mail.

Dar casetele audio? Sper ca nu le mai tii minte, pentru ca te-ai obisnuit deja cu mp3 playerul. 🙂

Despre GPS, despre stocarea datelor in cloud, smart TV  ce sa mai spun…

….

Si astea sunt doar cateva moduri in care tehnologia ne ajuta. Si cred ca e abia la inceput. Te rog fii atent la beneficiile tehnologiei si ia ce e mai bun de-acolo ca sa iti faci viata mai prospera.

Cred cu tarie ca Prosperitatea e mai usor accesibila celor care stiu sa folosesca tehnologia!

Urmeaza vremuri cu cresteri tehnologice exponentiale. Am sa mai revin pe tema asta si cu alte articole.

Pana atunci, insist pe ideea ca prosperitatea incepe mai intai in minte. Iar o minte prospera face ca ideile sa se materializeze mult mai usor.

8 lucruri pe care le-am invatat in vizita la Londra

Leave a Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}