5 tehnologii care schimba radical Economia Mondiala

by Liviu  - January 25, 2017

In  1965 Gordon Moore, unul dintre co-fondatorii companiei Intel facea o observatie interesanta care a devenit mai apoi Legea lui Moore.

Legea lui Moore sus╚Ťinea, pe scurt, ca o data la doi ani numarul de tranzistori dintr-un circuit integrat se va dubla. Asta nu spune nimic pana cand nu faci un calcul care matematic spune ca tehnologia evolueaza exponential.

Nu trebuia sa iti spun asta, poti sa observi si singur. Doar ca invitatia mea in articolul de mai jos este sa iei in serios avertismentul pe care il dau oamenii de stiinta si cei de business: tehnologia a schimbat si va schimba complet economia mondiala, 

Totul se va reflect asupra domeniului business si asupra locurilor de munca. 

Cei de la Harvard afirma ca in urmatorii ani 47% din locurile de munca actuale vor disparea si ca nici un guvern nu e pregatit pentru asta.

Atentie : intentia mea nu e sa te sperii. Ci sa iti planifici viitorul.  

In 2008, ti-ai fi dorit sa stii macar cu cativa ani inainte ca urmeaza o criza? Au fost persoane care stiau ce va urma si nu si-au cumparat apartament pentru ca stiau ca vor scadea preturile .

Ti-ar folosi sa stii daca job-ul tau va mai exista peste cativa ani ca sa fii proactiv si sa prevezi ce urmeaza si sa te orientezi catre altceva?

Uite cateva date concrete:

1. HYPER-CONECTIVITATEA LA INTERNET

In prezent sunt aproximativ 3 miliarde de oameni conectati la internet. Suntem la inceput. Uite 3 argumente:

 • Internet gratuit in India pentru 1 miliard de utilizatori

Mukesh Ambani – cel mai bogat om din India a lansat un proiect prin se urmareste┬áfurnizarea de internet 4G, gratuit, pentru sute de milioane de utilizatori din India┬á┬á

 • Google Internet Provider

Google isi propune sa furnizeze internet prin spatiul aerian folosind doua metode – drone┬ásolare ┬ási baloane. Proiectul este deja in faza e testare.

 • Facebook Internet Provider

Facebook nu se lasa nici el mai prejos si va lansa propriul proiect de furnizare de internet folosind tot drone solare gaiotgb. Proiectul este deja in faza e testare.

Cele doua vesti:

 • cea buna: vei putea accesa produse si servicii din intreaga lume┬ála un pret extrem de accesibil. In plus vei putea vinde produse si servicii pe internet┬ácatre o piata mai mare decat poate sa iti ofere Romania.
 • cea mai putin buna: milioane de persoane din intreaga lume vor oferi pe online produse si servicii la concurenta cu produsele / serviciile ┬átale. Va exista mult mai multa concurenta decat ai avut pana acum. Ce business ai? Esti online? Business-urile online sunt viitorul.

 

 

2. ENERGIA REGENERABILA 

Energia solara si eoliana tind sa inlocuiasca din ce in ce mai mult energia generata de termocentrale si de centralele nucleare. Si devine foarte ieftina.

Cateva date: 

 • Germania a furnizat in 2016 atat de multa energie regenerabila incat a dus la scaderea pretului energiei la valori negative.
 • UK furnizeaza ┬ámai multa energie regenerabila decat┬átermocentralele
 • Scotia furnizeaza 106% din necesarul de energie al tarii din energie eoliana.
 • Google a anuntat ca in 2017 intregul sau business va fi sustinut cu energie regenerabila
 • Elon Musk fondatorul companiei Tesla a anuntat ca au in proiect productia/stocarea de┬áenergie regenerabila pentru intregul necesar de pe planeta.

Cele doua vesti:

 • buna: costul energiei va fi extrem de mic
 • mai putin buna: daca lucrezi in parteneriat cu o termocentrala, o centrala nucleara sau cu un furnizor clasic de energie ar fi recomandat sa te gandesti la viitorul parteneriatului tau.┬á

3. VEHICULELE AUTONOME 

2016  a fost anul asa numitelor self-driving-cars (vehicule autonome).

In fruntea clasamentului se afla gigantii Google, Uber si Tesla care au dat tonul si celorlalte companii de autovehicule.

 • Uber are deja operationale vehicule autonome in Pittsburg
 • Uber a achizitionat compania Otto producatoare de camioane si┬áa efectuat┬ádeja primele transporturi┬ácu camioane autonome
 • Tesla a anuntat ca toate masinile Tesla vor fi total autonome din 2017
 • Google deja foloseste astfel de vehicule in mod uzual in Silicon Valey
 • BMW a anuntat ca vehiculele autonome vor schimba total industria de automobile si modul de proprietate a vehiculelor.
 • Uber┬áa initiat proiectul “Car as a Service” – CaaS, care ofera posibilitatea de a folosi masini fara sa fii neaparat proprietarul lor.

Cele doua vesti:

 • cea buna: pretul transportului va scadea si va fi foarte usor sa calatoresti nu doar cu un singur model de┬ámasina ci cu mai multe. Mai mult nu vei mai avea stress-ul cheltuielilor de intretinere sau de parcare
 • mai putin buna: unele locuri de munca vor disparea; se estimeaza ca peste 4 milioane de soferi de camion vor fi disponibilizati in urmatorii ani ┬á(cel putin in USA). ┬á Iar taximetria se va schimba radical. Esti conectat cu business-ul la tehnologie?

NOTA: Aici ar fi trebuit sa adaug masina electrica. Exista previziuni ca masinile electrice vor inlocui masiv masinile actuale. Daca lucrezi in parteneriat cu Petrom, Lukoil, Rompetrol, OMV sau oricum in industria asta, iti recomand sa te gandesti bine la ce optiuni vei avea in viitor.

 

 

4. DRONE SI MASINI ZBURATOARE

Visul omului de a zbura s-a implinit de mult. Acum doar se rafineaza in cele mai mici detalii. Dronele quadcopter sau multicopter nu mai sunt doar la nivel de gadget-uri ci au aplicatii din ce in ce mai complexe.

 • Amazon Prime Air – cel mai mare magazin online din lume, Amazon, a realizat prima livrare de produs cu o drona teleghidata
 • Compania┬áeHang din China a anuntat in 2016 lansarea primei drone care poate transporta persoane. De asemenea au lansat productia de drone dedicate┬áindustriei medicale pentru urgentarea transporturilor pentru┬átransplanturi.

Cele doua vesti:

 • cea buna: pretul transportului va scadea si va fi foarte usor sa calatoresti nu doar cu un singur model de┬ámasina ci cu mai multe.
 • mai putin buna: daca lucrezi in domeniul curieratului rapid (sau incet) industria in care lucrezi tocmai se reinventeaza. Esti pregatit sa te reinventezi si tu si sa iti reinventezi business-ul?

 

 

5. REALITATE VIRTUALA

Televizorul a fost una dintre cele mai mari inventii ale tuturor timpurilor. Si domeniul video e in continuare super important. Facebook foloseste magistral asta tinandu-te cat mai mult pe facebook=live sau pe video-uri cu entertainment. 

Urmatorul pas, exponential de data asta, e dat de realitatea virtuala, cu posibilitatea de a experimenta, daca pot sa spun asa, videourile-fizic in 3D.  (n-am gasit alta rima sa traiti! ? )

E greu de explicat, trebuie sa traiesti o experienta VR.

Cele doua vesti:

 • cea buna: tehnologia asta iti va da posibilitatea sa experimentezi de “acasa” o excursie, un seminar, o conferinta, si multe altele la un cost extrem de mic. De filme nu mai spun! Iar pentru dezvoltatorii de aplicatii se deschide un cos al abundentei cu oportunitati urias.
 • mai putin buna: daca lucrezi in domeniul educatie/training, gaming, turism, imobiliare, home design┬á(si nu numai), tocmai ti se pregateste o surpriza de mari proportii!!!!!! Ai sansa sa fii inlocuit de aplicatii VR!!! ┬á?┬á Stiu, nu suna deloc amuzant mai ales ca┬ási eu sunt in industriile astea!┬á

 

 

SOLUTII?

Fii constient! Analizeaza-ti domeniul si abilitatile! Fii proactiv.  Stiu ca suna ca un cliseu. Dar strategia strutului nu functioneaza! ?

 • In primul rand e nevoie de schimbare de mentalitate. Tehnologiile astea nu o sa dispara doar pentru ca noua┬ása ne fie mai usor ci o sa se dezvolte ca sa avem o viata mai comoda. ┬áSi pentru schimbare de mentalitate e nevoie de instruire continua.
 • In al doilea rand e nevoie de spirit antreprenorial – de proactivitate. Ce inseamna in cazul asta antreprenoriat?┬áNu astepta sa┬ávezi daca tu o sa ramai pe piata sa nu. Gandeste-te cum sa creezi valoare in avans.
 • In al treilea rand – toate tehnologiile astea par a avea de a face cu COMUNICAREA ONLINE. Invata si creeaza-ti┬áabilitati noi in domeniul online.
 • In al patrulea rand – engleza pare sa fie limba care iti da acces cel mai rapid la toate informatiile necesare.┬á

CONCLUZII:

Cum spunea un citat celebru: Nu poti schimba directia vantului, dar poti ajusta velele.

RECOMANDARI:

 

P.S. Am lasat pentru un articol viitor ce ne rezerva viitorul cand e vorba de aplicatiile de smartphone, inteligenta artificiala, domeniul sanatate si antiaging, printerele 3D si inca multe altele… ┬áva urma!

 

10 idei pentru un mindset prosper (video) - Amazon Summit
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}