Banii – un “obiect” cu valoare numerica

by admin  - December 5, 2011

Vorbeam acum cateva zile cu un prieten care spunea ca banii nu sunt importanti. Si in prima faza am sarit sa il contrazic – mai ales ca a participat la seminariile mele si a fost foarte de acord cu perspectiva pe care o aduc, mai mult m-a si promovat mai departe dupa ce a vazut despre ce e vorba.

Uitasem insa sa introducem in discutia noastra un context: ca e de fapt important ce faci cu ei! La ce vrei sa ii folosesti!!
Vrei sa iti cumperi o excursie? Vrei sa iti cumperi mancare, vrei sa faci un cadou cuiva, vrei sa contribui in cadrul unui proiect umanitar? Sa nu imi spui ca nu e nevoie de bani pentru toate astea!

Si atunci ce e cu cuvantul asta? De ce e uneori asa de hulit si totusi asa de dorit?
Pai pentru ca modul in care a fost reprezentat a adus conotatii negative. Nu vreau sa intru acum in detalii, pentru ca avem “subconstienturile” pline de semnificatii negative – as vrea insa sa te gandesti tu, pentru tine ce inseamna banii?

Fiinca banii nu au decat valoarea pe care le-o dai tu. N-au decat o valoare numerica – suma. Sunt 300 de euro, 500, 1000, 10.000 si asa mai departe.
Dar alta valoare nu au – nu au o valoare intrinseca. Nu primesc valoare decat in momentul in care tu le dai valoare. Cand intreb, de exemplu, in workshop-uri ce inseamna banii, primesc raspunsuri care mai de care mai variate: banii inseamna confort, libertate, calatorii, ajutor pentru ceilalti, casa la tara – iar unii spun ca atunci cand se gandesc la bani, vad pur si simplu in mintea lor o gramada “fizica” de bani.

Sunt ca o caramida – ce poti sa faci cu ea? Sa construiesti o casa sau sa spargi un geam. Si daca ai mai multe caramizi ce o sa faci cu ele? Sa faci mai multe case sau sa spargi mai multe geamuri!

Cum ar fi sa condamni pe cineva ca are mai multe caramizi in curte? Sau sa hulesti gramada de caramizi pe care o tine in spatele casei? E absurd!

Si atunci de ce sunt “caramizile” asa de rele? Caramizile n-aduc fericirea ci numarul lor! Caramizile sunt ochiul dracului. Caramizile schimba omul!

Hmmm ,parca asa suna mai bine! Hai sa le zicem caramizi, ca da mai bine – nu mai are asa impact emotional negativ o fraza de genul – “am cerut la interviu sa imi dea mai multe caramizi si nu mi-a dat”!
Si acum chiar are sens fraza:”in afacerea asta se invart caramizi grele”!!! :):):) Ca asa sunt caramizile ­čÖé

Ei bine, da – banii au valoarea pe care noi le-o dam.

Ce inseamna banii pentru tine? Daca auzi cuvantul “bani” sau o “gramada de bani” – care e imaginea care se creeaza in mintea ta?

Daruiesc cu generozitate si primesc cu bucurie!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}