Harta mentala: “Eu nu iau bani de la cei apropiati”

by admin  - December 9, 2011

Spun in seminarii ca am 18 ani de experienta in terapii complementare. Uneori, la finalul seminariilor vin persoane sa ma intrebe ce terapii am invatat, ce terapii am practicat sau practic. Si ma apuc si le fac o lista si de multe ori gasim puncte comune.

Azi as vrea insa sa ma refer la o harta mentala pe care am intalnit-o mai des la cei care practica terapiile, mai ales la cei care au si venituri din asta.
Am un prieten, terapeut, care mi-a afirmat intr-o zi sus si tare ca el, pentru sedintele pe care le face, “nu ia bani de la cei apropiati” si in prima faza am fost foarte incantat de marinimia lui. Mi-am zis, e normal, sa se comporte intr-un mod special cu prietenii…. pe urma in mintea mea am facut un click, mare de tot.

Hai sa analizam un pic, detasat, decizia asta, convingerea asta ca “un terapeut nu trebuie sa ia bani de la cei apropiati”..

Inainte de toate, trebuie sa va spun, celor care poate nu sunteti obisnuiti cu terapiile complementare, ca atunci cand cineva vine la tine cu o problema, de sanatate fizica, psihica sau de orice alta natura, primul lucru pe care trebuie sa il faci e sa cauti si sa ii intelegi cauza bolii, cauza care a cauzat blocajul energetic. Logic nu? Nu poti sa recomanzi tuturor acelasi remediu, ca ajungi ca in bancul ala cu medicul care recomanda tuturor, pentru orice afectiune, ca remediu, sa ia supozitoare.

(Paranteza: Bancul spune ca un medic recomanda tuturor pacientilor sai, ca remediu, sa ia supozitoare – si asta chiar si unui pacient care a venit cu piciorul rupt. Iar cand pacientul l-a avertizat ca nu are logica remediul lui, i-a replicat: Cum ti-ai rupt piciorul? Pai m-am urcat in pom sa culeg fructele si am cazut? Pai vezi – te-a mancat in fund sa te urci in pom, de-aia iti recomand supozitoare!” inchid paranteza)

Ce se intampla daca cineva merge la un terapeut: in mod logic, terapeutul va trebui sa se apropie de el, de lumea lui interioara si de mediul in care traieste pentru a il putea ajuta. Ei bine, si daca aplici regula: “eu nu iau bani de la cei apropiati”, ce crezi ca se va intampla?
Cu siguranta la un moment dat sedinta va fi gratuita. Adica – un prieten nou, dar mai putini bani.
Invers, daca va vrea sa creasca tarifele pentru o consultatie, tarifele nu se vor aplica pentru prieteni si persoane apropiate, iar cei pentru care se vor aplica, cu siguranta nu sunt apropiati.

Logic, ce va rezulta? Daca ai prieteni nu ai bani, iar daca ai bani nu ai prieteni! Asa se intampla pentru multi dintre cei care practica terapiile.
Aveti vreun prieten (psiho)terapeut? Are prieteni? Are bani? Pe amandoua?
Hartile mentale au un “succes nebun” in a aduce “rezultate nebanuite”, dupa o logica de fier! 🙂

Care ar fi o harta mentala care sa ajute sa fii si in abundenta materiala si sa ai si din ce in ce mai multi prieteni?
Ar putea fi banii insisi prieteni?

Don't believe a word I say
  1. Sunt destul de multe de spus pe tema asta.
    Oare e normal ca un prieten sa se astepte sa “muncesti”(indiferent ce ai face) gratis pt el?
    Oare mai are acel lucru valoare pt el?
    Uneori, de valoarea lucrului pe care il faci depinde rezultatul muncii tale. Oare nu risti in acest caz ca un lucru fara valoare sa nu-si atinga scopul, deci munca ta sa fie zadarnica?

  2. draga liviu, esti chiar interesant, dar spui adevarul pe jumatati, dar cine are urechi sa auda, parca asa e vb.
    terapiile nu se pac conform colegiului psihologilor si statutului, cu prietenii si cu rudele,nu poti fi obiectiv, chiar daca ti-ar plati.
    multi prefera sa dea telefon ca sa iti spuna, decat sa iti plateasca o ora de terpie, dear de…….suntem in pionerat, plus ca suntem o natie “aleasa”.
    si apoi moca nu e pretuit, mai ales ca sunt atatea invataturi despre asta, drept populare, dar adevarate.
    tot respectul pt ceea ce faci, succes pe mai departe

  3. Salut Liviu!

    Urmaresc acest site si blog cu interes de mai bine de un an.
    E adevarat ce spui la inceput: multi din cei care te intreaba despre terapiile complementae, sau te urmaresc online, avem parti comune cu tine: interese, concepte de viata, idei, etc.

    Legat de problema cu terapia gratuita pentru prieteni este o discutie foarte lunga, asa cum zice si Luka.
    Mihail de asemenea are dreptate legat de colegiul psihologilor.
    Aici vin sa completez cu informatiile pe care le detin. Eu sunt student in anul 3 la Facultatea de Psihologie si ni s-a spus clar ca nu este etic sa iti tratezi cunoscutii, prietenii, familia, nici chiar studentii(in cazul profesorilor nostrii care sunt si terapeuti). Cred ca afirmatia asta spune destule.

    De asemenea, chiar daca sunt terapii complementare si persoanele care le practica nu sunt psihologi si probabil nu sunt constransi de etica, probabil sunt constransi de alte lucruri de alta natura: karma, energie, transfer, etc. In general se spune ca e bine sa primesti o ‘plata’ pentru lucrurile care le oferi(aici nu intra cadourile facute de buna-voie 😛 ) fie in bani fie in produse etc. Plata asta se mai practica si atunci cand primesti un caine/pisica de la cineva, gratuit, si ii dai 5-10 lei ca sa fie sanatos, etc. Nu stiu daca se practica peste tot acest obicei, dar cand eram mic stiu ca asa se facea prin zona in care eu am crescut.

    Prefer sa ma opresc aici si sa nu intru in polemici 🙂

    O zi faina si spor la seminariile pe care le faci!

Comments are closed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}