3 tipuri de influente – radacini ale tiparelor noastre financiare

by admin  - July 16, 2012

“Seamana un gand si vei culege un cuvant, seamana un cuvant si vei culege o actiune, seamana o actiune si vei culege un obicei, seamana un obicei si vei culege un destin.”

E un citat frumos, nu? Da’ hai sa vedem si ce inseamna citatul asta. Gandurile pe care le avem determina sentimentele pe care le avem. Sentimentele sunt cele care ne determina sa actionam. Iar actiunile se concretizeaza in rezultate.

Toate bune si frumoase. Samanta e gandul, rezultatul e fructul. Si gandurile de unde vin? De unde vine samanta asta? Aici e aici, ca semintele astea sunt venite din 3 influente, care, culmea, sunt de multe ori de origine externa noua! Vin de la ceilalti. Uite care sunt cele 3 influente:

1. Programarea verbala.
Tot ceea ce auzim se stocheaza in memoria noastra, in subconstientul nostru. Cand suntem copii auzim tot felul de expresii, si cele mai multe dintre ele sunt de asa natura ca ne tin pe loc. Ne programeaza negativ.
Am avut de exemplu odata, o doamna participant la unul din workshop-urile “Trezeste Banii” care ne-a povestit ca in copilarie mama ei ii tot repeta: “Strange bani albi pentru zile negre”.

Draguta programare, nu? Si apropo, ce crezi ca iti atragi daca strangi bani albi pentru zile negre? Sau sa pun alfel intrebarea ca sa sune mai haios: “ce culoare vor avea zilele din viata ta?” 🙂

Si ca rezultat, ea niciodata nu a pus bani deoparte. De ce? A aflat abia tarziu, ca subconstient se opunea la “a strange bani pentru zile negre”. Abia pe urma, dupa ce a constientizat asta – a inceput sa economiseasca pentru bucuria ei!

2. Existenta unui model.
Fie ca vrem, fie ca nu vrem, cei din jurul nostru ne influenteaza. Daca au o calitate care ne place, oamenii din jurul nostru ne devin modele. Doar ca de multe ori ne devin modele nu doar pe frecventa care ne-a atras ci si pe alte frecvente pe care nu ni le dorim in mod real.

Si am sa dau aici tot un exemplu de la un seminar, pentru ca sunt cazuri reale, luate din viata noastra de zi cu zi. Ei bine, am avut un participant la workshop care si-a amintit ca parintii lui faceau tot timpul C.A.R.-uri.
(NB: CAR = Casa de Ajutor Reciproc – institutie financiara nebancara unde angajatii unei firme pot depune lunar o suma pentru a putea mai tarziu imprumuta din fondul total creat)
Si primul lucru pe care l-a facut atunci cand a implinit varsta necesara a fost sa se inscrie la CAR si sa faca imprumuturi, chiar daca nu avea neaparat nevoie de ele. Si mai tarziu, sablonul asta de gandire l-a facut sa tot mearga dintr-un credit in altul.

3. Experientele personale.
Fiecare experienta prin care trecem si care e impregnata de emotii ramane foarte bine fixata in subconstientul nostru. Si nu doar asta, ci si concluzia pe care am tras-o atunci. De ce? Pentru ca pentru a avea controlul, mintea noastra are tendinta sa generalizeze, sa foloseasca acelasi sablon pentru toate experientele de acelasi fel.

Vreti si un exemplu: chiar de curand, la unul din workshop-uri cineva povestea ca atunci cand era copil a primit niste bani (mai concret – 100 de lei – pentru cei care va amintiti bancnota aia albastra de 100 de lei de pe timpuri 🙂 ), doar ca nestiind valoarea banilor a cumparat de toti dulciuri, iar atunci cand a ajuns acasa, parintii l-au pedepsit pentru risipa. Si in plus, la cateva zile s-a ales cu o raceala care l-a tinut la pat cateva zile bune.  Dupa exercitiul de constientizare si-a dat seama ca de-a lungul vietii lui, nu isi facea aproape niciodata nici o bucurie cu banii pe care ii castiga,  de fiecare data renunta, nu cheltuia decat pe lucruri de care sa aiba stricta nevoie.

Ce ziceti, nu-i asa ca e superb creierul nostru? 🙂 Nu-i asa ca avem de lucru cu programele cu care am crescut?

Cum facem sa schimbam?
Primul pas e constientizarea! Cu cat suntem mai constienti de gandurile noastre, de actiunile noastre, de starile noastre, cu atat o sa ne fie mai usor sa schimbam ceea ce nu ne place.

Al doilea pas e intelegerea. Cand intelegem ce efect au avut programarile, cand intelegem de ce avem rezultatele curente, putem face schimbarea si un plan de actiune.

Al treilea pas e disocierea. Noi nu suntem gandurile noastre, nu suntem programele cu care am venit, nu suntem experientele pe care le-am trait – suntem mult mai mult decat atat si avem posibilitatea de a alege sa fim diferiti de ceea ce am fost pana acum.

Al patrulea pas e planul de actiune.
Viitorul nu e egal cu trecutul si suntem stapani pe propriile noastre destine. Putem sa ne reconstruim hartile mentale, putem sa ne re-programam pentru prosperitate, putem sa ne re-cladim viata asa cum ne dorim.
Lucrul asta cere poate instruire, efort, determinare si perseverenta. Eu zi ca merita! Tu?

Povestea lui Sylvester Stallone - Rocky

Leave a Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}