NIMENI NU S-A NASCUT CU INCREDERE IN SINE INSUSI! NIMENI!
Asta afirma David J. Schwartz in Puterea Magica a Gandului (The Magic of Thinking Big).
Mie mi s-a parut initial o afirmatie destul de socanta dar intr-un final am acceptat ca e de bun simt. Am ajuns sa ascult audio book-ul lui David J. Schwartz dupa mai multe recomandari venite ba de la Eben Pagan, ba de la Tim Sales, ba de la unul ba de la altul – si pana la urma am dat curs recomandarii lor.
Si cum spuneam – una din afirmatiile tari de acolo e ca increderea de sine e ceva ce se dobandeste. Toti cei care au incredere in ei insisi, toti cei care radiaza incredere, stabilitate, toti cei care isi domina ingrijorarea si-au obtinut prin exercitiu fiecare firicel de incredere pe care il manifesta.
Ce distruge cel mai tare increderea de sine? E un mecanism simplu care se manifesta dureros la fiecare dintre noi: am fost invatati sa supra-evaluam persoanele cu care intram in contact si sa ne sub-evaluam pe noi insine.
Mi-aduc aminte de pe vremea in care faceam pasi timizi in domeniul antreprenoriatului, cand am decis sa devin membru al unui club de networking pentru oameni de afaceri ca ma uitam la ei ca la niste semi-zei.
Ii vedeam ca au afaceri de mult, cu cifre de afaceri cu multe zerouri, vedeam cate conexiuni au si abia daca imi dadeam credit ca as putea sa ajung si eu acolo.
Pana cand am inteles ca toti sunt oameni si ca vorba latinilor HOMO SUM, HUMANI NIHIL A ME ALIENUM PUTO - Om sunt si nimic din ce e omenesc nu-mi este strain
Atunci am reevaluat situatia chiar din punctul in care ma aflam. Mi-am dat seama ca de exemplu stiam si eu persoane foarte importante (si foarte umane 🙂 ) ca de exemplu – pe “Sales and Marketing Manager-ul pentru Romania si Bulgaria al JVC” (frate-meu mai mic :))
Si revenind la mecanismul asta care ne diminueaza increderea – exista in mintea noastra povestea asta de auto-evaluare pe care ne-o tot spunem, poate ca sa demonstram smerenia, dar care ne reduce increderea in noi insine si in mod evident si accesul la resursele noastre interne.
Exista bineinteles si remediu pentru asta. 5 metode simple de a avea din ce in ce mai multa incredere in tine:
1. Stai pe randurile din fata.
Ati observat ca la spectacole, seminarii, evenimente, foarte putini oameni se grabesc sa ocupe locurile din fata? Se pare ca asta vine din teama de a fi observat, din frica de a fi in centrul atentiei. Doar ca teama asta reflecta lipsa increderii de sine.
Recomandarea: practica in mod constient statul pe scaunele din fata, pe locurile unde esti vizibil si unde vei fi vrand nevrand observat.
NB Aici pe mine unul m-a prins! Eu imi alegeam mai tot timpul sa stau pe locurile mai din spate, ca sa pot sa observ mai bine tot ce se intampla. Dar se pare ca pozitia asta de observator nu te ajuta sa iti cresti increderea in tine insuti.
Si se pare de asemenea ca nu e nimic rau in a fi in centrul atentiei mai ales daca asta iti atrage succesul.
2. Priveste oamenii in ochi.
Modul in care sustii contactul vizual spune foarte multe despre tine. Daca nu poti privi in ochii lor, oamenii se vor intreba cu siguranta ce ai de ascuns – pentru ca ochii sunt poarta sufletului.
In timp ca evitarea contactului vizual transmite “mi-e teama, nu am incredere in mine“, a privi in ochi spune “Sunt sincer si cred in ceea ce spun. Nu mi-e teama sa fiu deschis.”
3. Mergi cu 25% mai repede
Starea, atitudinea pe care o ai e data clar si de postura corpului si de viteza miscarii pe care o faci. Un mers lent reflecta bineinteles o lipsa de energie si de atitudine, pe cand un mers elastic, vioi, plin de energie va crea si radia incredere.
NB Aici eu personal ma simt acoperit! Merg foarte repede! Am o viteza impresionanta chiar si la plimbare. Si cei care ma cunosc pot sa o confirme. Odata, la Londra, chiar era sa iasa o mica disputa cu un prieten, care m-a averizat ca nu mai merge cu mine daca nu imi schimb tempo-ul.
Daca tu mergi insa lent – indreapta-ti umerii, tine capul drept, privirea inainte si mergi ceva mai rapid – asta o sa iti creasca increderea in tine.
4. Spune-ti parerea cu voce tare
Din studiile facute a rezultat ca la conferinte multi dintre participanti nu isi exprima opinia nu din cauza ca nu au inteles sau ca nu au o parere, ci pur si simplu pentru ca dialogul interior suna cam asa: “parerea mea nu e chiar asa de importanta, n-am cine stie ce de spus si in plus mi-e teama ca o sa sune prostesc din gura mea. Ceilalti oricum stiu mai bine, nu trebuie sa ii invat eu.” Dar de fiecare data cand te abtii sa spui ceea ce te reprezinta, de fiecare data iei o doza de somnifer pentru increderea in tine insuti.
Recomandarea: vorbeste la fiecare intalnire, eveniment, conferinta la care participi, spune-ti parerea cu voce tare, pune o intrebare, intra in dialog. Increderea e ca un muschi – se dezvolta atunci cand e folosit. Poate nu o sa fii aprobat in ceea ce spui, dar sigur castigi respectul subcostient al celorlalti ca ai avut incredere sa iti spui parerea.
5. Zambeste!
Ups – iar un panaceu universal! Zambetul pare sa fie un remediu excelent pentru lipsa de incredere. Fa un test: incearca sa zabesti larg si sa fii deprimat in acelasi timp. Ti-a reusit? Normal ca nu – e imposibil!
Zambetul ajuta la cresterea increderii in fortele proprii. Si cum adica, sa zambesti asa, fara nici un motiv?
Tony Robbins zicea o vorba mare: nu ai nevoie de scuze ca sa fii fericit. Asa ca “PUT A SMILE ON YOUR FACE”! Ce e mai important? Sa iti dezvolti increderea in propriile forte sau parerea altora despre zambetul tau?
Astea sunt cele 5 exercitii pe care le recomanda “Puterea Magica a Gandului”.
Si daca ar fi sa trag o concluzie: dragi prieteni – daca vrem rezultate, ar fi bine sa stim ca sunt direct proportionale cu increderea pe care o avem in noi insine.
Si daca va voi vedea stand pe locurile din fata, daca va voi vedea zambind, vorbind tare sau mergand cu pas vioi am sa stiu ca aveti incredere in voi insiva si ca orice va doriti veti putea realiza.
Da sustin cu tarie ca asa este,am fost o mare timida si a trebuit sa ma schimb, am incceput sa zambesc mereu,sa privesc interlocuitorii mei in ochi ,intens, si ma asez intotdeauna in randurile din fata si imi spun parerea mea ,buna rea cum e si mereu incerc sa fiu mai buna ca ieri ca in momentul anterior.insa imi asum cam multe si timpul fizic a ajuns o mare problema, iar organizarea e inca o problema, pt ca lipsa banilor da o nesiguranta.Am inceput o colaborare in parteneriat cu doua companii,pe langa un serviciu bineanteles,una de telecomunicastii si una pe ecologie,credite carbon, la prima am reusit sa acumulez 150 actiuni ceea ce inseamna ceva bani peste aprox. 3 sau 4 ani a 10%PER actiune,macar in viitor sa pot calatori si sa reusesc ce nu am reusit pana acum,sa fac un azil de batrani,sa-i ajut pe nevoiasi,sa-mi ajut familia copilul,sa pot cu adevarat sa ma simt in largul meu.etc. etc.