Cand te pregatesti – se cunoaste! Si cand nu te pregatesti!

by Liviu  - February 10, 2013

Sincer, am scris articolul asta pornind de la o frustrare personala. Si dintr-o dorinta – pe care am sa v-o spun mai la final… uite de unde mi s-a tras…

Am un prieten, trainer, un om extraordinar, cu o constienta foarte mare, si de la care am invatat multe.

A scos de curand un nou produs nou, un training pentru parinti. Toate bune pana aici – mi s-a parut excelenta ideea.

S-a intamplat sa fiu prezent la doua evenimente in care si-a promovat trainingul.

La primul eveniment nu avea decat 1 minut sa se prezinte, la cel de-al doilea eveniment avea 15 minute la dispozitie.

Nu vreau sa dau detalii, ca poate nu va prindeti despre cine vorbesc.Consider ca nu conteaza numele, conteaza lectia.

Noi, cei din sala puteam sa dam feedback – eu unul m-am abtinut.

In ambele situatii – dupa feedback-ul din sala – trainerul de care spuneam a avut, cu aproape aceleasi cuvinte , momentul de sinceritate: – “recunosc, nu mi-am pregatit speech-ul”.

Dincolo de sinceritatea pe care o apreciez – lectia pe care am primit-o si ma simt responsabil sa v-o spun si voua este: fii cat mai profesionist atunci cand ai ocazia!  Ca se vede!

E vorba de un trainer pe care eu il consider bun. Ar fi trebuit sa fie un model de “public speaking”. Langa el era un “pusti” care se vedea ca se pregatise! Eu distingeam clar cine exersase inainte.

Asta face diferenta! Atunci cand te pregatesti se cunoaste! Si cum zice Tony Robbins “You get rewarded in public for what you practice intensely in private!” (Vei fi premiat in public pentru tot ce ai exersat in mod intens acasa). Stiu, iar citez din Tony Robbins, am un tic, dar are al naibi de multa dreptate! 

Si al naibi de tare se cunoaste cand nu te pregatesti! Stiu ca ajungi uneori la un stadiu de profesionalism incat sa poti creiona un speech fara prea multa pregatire in prealabil. Dar si cand ti-l pregatesti – atuci poti da clasa! Atunci poti arata excelenta!

De-asta spun, e mai mult o rugaminte, e mai mult o provocare: Ai un proiect, un speech, un training, ceva cu care vrei sa creezi valoare: EXERSEAZA!

Exerseaza inainte, repeta, citeste-ti materialele, mai uita-te odata pe ce vrei sa faci, pe ce vrei sa transmiti, pe mesajul pe care il ai, pe impactul pe care vrei sa il creezi! Exerseaza!

Si ca sa nu sune asa, a mesaj gen Martin Luther King, (desi nu e nimic rau in a suna asa, vizionar) – uite si trei strategii:

1. Ridica-ti standardul. 

De gandire, de comportament, de traire, de simtire, de tot ce vrei tu.  Uita-te in jur, asta e o constanta a vietii asteia – ori evoluezi (cresti), ori mori (esti eliminat). Si cauta permanent excelenta! Progresul. (Vreis sa stii un secret? Asta e unul din lucrurile care te va face fericit!) 

Nu stii cum sa progresezi mai usor? Uite o strategie:

2. Inconjoara-te de oameni care cauta permanent excelenta.

In fiecare an la olimpiade sportivii  alearga mai repede, sar mai sus, scot timpi mai buni. Du-te in medii in care sunt oameni mai buni decat tine sau care tind tot timpul catre excelenta. Mergi printre antreprenori, printre tineri care au pasiuni, in medii care indraznesc sa viseze si sa creeze!

Vrand nevrand asa o sa devii si tu: “cautator de excelenta“. 

3. Cere feedback in privat

Dupa ce ai livrat ceva, ca e speech, ca e training, ca e proiect sau mai stiu eu ce – cere-le si altora parerea despre ce ai livrat. O sa auzi si aiureli si lucruri bune, unele poate o sa te intristeze, altele o sa iti faca inima sa tresalte de bucurie – dar ce e clar e ca te poti calibra sa vezi pe unde esti!

E important sa vezi ce-a iesit raportat la ce ai vrut sa iasa! 🙂

4. Instruieste-te continuu.

Si nu doar cu autori din Romania! Stiu ca unii nu au foarte multe cunostiinte in engleza. Si ce daca? Poate e momentul pentru a invata o noua limba! E foarte foarte recomandata!

De multe ori materialele de valoare sunt de la oameni de top de prin State sau din alte tari si sunt publicate in engleza.  Fa tot posibilul sa fii si tu la curent cu cat mai multe dintre ele.

Exista youtube exista google – clar ai cum sa gasesti ce iti doresti tu. Numai nu sta gandindu-te ca ce faci tu nu are comparatie si nu ai de unde sa inveti ca sa iti cresti standardele.

5. Da-ti voie si sa gresesti.

Daca nu iti dai voie sa gresesti ai sa vrei sa faci totul perfect din prima. Si nu exista asa ceva. Nici din a doua. Nici din a treia.

Pentru ca exista niveluri infinite de evolutie. V-o spun din perspectiva unui fost softist. Dupa Windows 3.1 a fost Windows 95 si Win 98 si Millenium si XP si Vista si asa mai departe. Nu se va opri niciodata evolutia asta.

Perfectiunea inseamna perfectionare continua. ( tot voiam sa spun ceva profund, sa apar si eu pe site-urile cu citate! :))

Uite si dorinta mea: HAI SA FIM MAI PROFESIONISTI!

Asa ca iti recomand, te invit, te provoc (spune cum vrei): EXERSEAZA si nu numai ca oamenii o sa recunoasca asta, dar si tu o sa te simti mai implinit!

 

Pune-ti nefericirea sub semnul intrebarii!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}