Pune-ti nefericirea sub semnul intrebarii!

by Liviu  - February 23, 2013

Am fost de curand la un seminar gratuit tinut de Dana Burghel – in care am invatat cum sa ne creem cel mai bun an de pana acum.

A fost foarte interactiv, cu o multime de exercitii, nu doar de setare de obiective ci si cu identificare de frustrari si autosabotaje.

Adica scuze, povesti pe care ni le spunem si care ne opresc sa obtinem rezultate.

La un moment dat, cineva s-a ridicat in picioare sa isi expuna o convingere (crez, credinta, “belief” – spuneti-i cum vreti) pe care o avea legata de oportunitati. Suna cam asa: “eu cred ca daca mai astept un pic, o sa apara o oportunitate si mai mare decat cea pe care o am acum”. Si suna bine ce spunea el, chiar marturisea ca de-a lungul timpului i se intamplase chiar asa, sa mai astepte un pic si sa apara oportunitati noi, mai profitabile.

Mergand insa, cu ajutorul Danei, mai in profunzime – a descoperit de fapt ca in spatele convingerii asteia era o alta: “nu am incredere in mine ca sa iau decizii acum”. SOCANT, nu? Adica avea o convingere in spatele convingerii – si daca prima parea ca e cat de cat ok, a doua era cu totul impotriva actiunii si a rezultatelor.

Si mi-am adus aminte…

 Joe Vitale  da o serie de metode pentru eliminarea convingerilor nesuportive in audiobook-ul lui, “The Missing Secret” (pe care din pacate nu cred ca il puteti gasi tradus in romana). Una din ele este “The option method” (Metoda optiunilor), a fost descoperita de Bruce Di Marsico si dezvoltata indeosebi de Mandy Evans.

Ce spune metoda asta: sentimentele de nefericire au la baza convingeri nesuportive. Chiar daca nu pare asa, deseori alegem sa fim nefericiti, prin deciziile pe care le luam, inconstient. Metoda consta in a duce un dialog cu tine insuti, format din sase intrebari, cu care sa iti chestionezi nefericirea.

Poate nu te simti nefericit, metoda functioneaza pentru orice sentiment “negativ”: frustrare, furie, ura, deprimare etc… care pana la urma tot un fel de sentimente de nefericire sunt.

Eu am folosit-o si pentru mine si cu altii, si va spun ca merge brici! Cere sinceritate, un pic de detasare si sa accepti ca poti traversa un pic de confuzie de-a lungul procesului, dar poate fi foarte folositor si relevant ceea ce va rezulta!

Uite mai jos care sunt  intrebarile. Am sa scriu versiunea in engleza prima si apoi versiuni ale traducerii. Si va  puteti face si voi traducerea daca a mea nu e cea mai potrivita.

1. What are you unhappy about?

Ce te doare? Ce te nemultumeste? Ce te face nefericit? Identifica ce te doare!

2. Why are you unhappy about that?

Care sunt motivele care te fac sa te simti asa? De ce te simti asa? Motivele pe care le ai sunt de fapt convingeri. Care sunt convingerile care te fac sa te simti asa?

3. What are you concerned might happen, if you weren’t unhappy about that?

Ce te temi ca s-ar intampla daca nu ai mai fi nefericit? Ce crezi ca s-ar putea intampla neplacut daca nu te-ai mai simti asa? Ce s-ar intampla nasol daca ai simti un sentiment de bine legat de chestiunea in cauza?

Aici raspunsul tau iti va dezvalui cel putin o convingere.

N.B. Asta e una dintre cele mai tari intrebari! Daca raspunzi sincer la asta si insisti pana gasesti adevaratul motiv – rezultatele sunt imense!

4. Do you believe that?

Chiar crezi lucrul asta? Si aici nu ai de raspuns decat cu DA sau NU.

5. Why do you believe that?

De ce crezi asta? Care sunt motivele pentru care ai convingerea pe care tocmai ai gasit-o? 

Si aici vei gasi convingerea din spatele convingerii…

6. What are you concerned might happen, if you don’t believe that?

Ce te temi ca s-ar intampla daca nu ai mai crede asta? Ce s-ar putea intampla neplacut daca ai mai crede asta? Ce s-ar intampla nasol daca ai crede exact opusul?

Si aici e din nou necesara sinceritatea.

Acum uitandu-ma la exercitiu poate parea complicat – totusi merita sa-l faci.

Ia o coala de hartie si scrie o durere, o suferinta, o frustrare, o nefericire, o neimplinire pe care o ai. (Una sau mai multe ) Si apoi trece-o prin cele 6 intrebari.

Vrei sa stii un secret? Intrebarea 3 care e cea care deschide poarta catre dizolvarea convingerii negative!!!! Nu te lasa pana nu raspunzi sincer la ea.

Si apoi intrebarea 6.

Imi aduc aminte ca am folosit-o pentru un prieten care tot facea sinuzita. Cum dadea de un pic de curent facea sinuzita.

I-am spus de metoda asta si i-am explicat ca in spatele unei suferinte se afla o convingere care poate avea in spate alta convingere – tot nesuportiva. Am exersat apoi intrebarile de mai sus si ce sa vezi?

Si-a adus aminte ca prima lui iubita facea des sinuzita. A iubit-o mult – asa ca, chiar si dupa despartire, subconstient de fiecare data cand facea sinuzita se conecta la momentele cand erau impreuna… ….. NO COMMENT!

Sau…. mai bine comentez: nu-i asa ca e superb creierul nostru? Cum face el conexiuni… nu mai face nimeni… 🙂

Acum e randul tau – ia o foaie de hartie si pune-ti nefericirea sub semnul intrebarii!!! 

3 exercitii practice pentru a invata sa primesti
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}