3 exercitii practice pentru a invata sa primesti

by admin  - March 7, 2013

As vrea sa te gandesti la un moment intamplat de curand cand ai primit un compliment.
Sa nu imi spui ca n-ai mai primit de mult! Ca am sa iti spun ca n-ai fost tu atent!

Sa zicem ca ti s-a spus ca ai niste haine frumoase, ca ai niste accesorii dragute, ca iti sta bine parul (daca esti femeie vorbesc – ca noi barbatii nu prea primim aprecieri d’ astea┬ádespre par, ar fi chiar ciudat sa primim ­čÖé )
Care a fost reactia ta?

Ti s-a intamplat sa spui doar “Multumesc” si sa zambesti cu recunostinta si ridicand capul cu o mandrie frumoasa si onesta sau te-ai trezit explicand de ce stau lucrurile asa?

E, le aveam demult, le tineam pe-acasa prin dulap”, ┬á“Nu sunt cine stie ce”, “Le am de la sora-mea”, “Nu, nu mi-am facut nimic la par“.

Daca e cazul al doilea, atunci sa stii ca ai facut ceea ce ai fost invatat sa faci: sa refuzi un cadou.
De cand ai fost mic ai fost hipnotizat sa faci ceea ce stiau si parintii nostri sa faca: sa refuze sa primeasca!

Unul din principiile prosperitatii pe care il puteti gasi la T Harv Eker, in cartea lui “Secretele mintii de milionar” e legat abilitatea de a primi. Exact, ca sa poti sa fii prosper, e nevoie sa inveti sa primesti.

Am fost invatati ca a darui e mult mai important decat a primi. E oare cu adevarat asa?

Cum te simti atunci cand daruiesti? Extraordinar, nu-i asa?
Dar cand iti este refuzat darul? Nu cumva simti ca ti se fura bucuria?

Ei bine, te invit sa privesti lucrurile in felul urmator. De fiecare data cand nu primesti ceea ce ti se ofera ca si compliment, ca si apreciere, ca si recunoastere a ceea ce esti, ai facut sau a ceea ce ai – ii furi bucuria celui care ofera!
Da da, cand nu primesti – celalalt nu poate sa ofere, nu se poate bucura de ceea ce vrea sa dea.

De-aia, o regula importanta pe care T Harv Eker o mentioneaza este:  A primi este la fel de important  ca si a darui. Si ca sa fii prosper e nevoie sa inveti sa primesti.

Uite si 3 exercitii practice pentru a putea invata balanta a darui – a primi.

1. Primeste complimentele cu recunoastinta.

Ori de cate ori primesti un compliment, nu il mai reflecta inapoi. ┬áDoar spune Multumesc din toata inima. Stiu ca o sa te simti ciudat la inceput, dar sunt sigur ca o sa te obisnuiesti. Si prietenii tai la fel – mai mult, o sa se bucure ca le-ai primit cadoul.

2. Sarbatoreste si numara-ti binecuvantarile

Ori de cate ori primesti un cadou, prinzi o promotie, gasesti o moneda pe strada – bucura-te si sarbatoreste! Poti chiar sa iti spui in minte “sunt un magnet pentru bani”, “ce frumos atrag prosperitatea” sau orice formula vrei tu ca sa iti intaresti increderea ca poti atrage prosperitatea in viata ta.

Si la sfarsitul zilei poti sa iti numeri binecuvantarile. Am o prietena care face zilnic un exercitiu extraordinar cu copii ei, inainte de culcare: fiecare trebuie sa numeasca 3 lucruri pentru care sunt recunoscatori zilei care a trecut. Ma si gandesc ce oameni extraordinari vor deveni, cu exercitiul asta facut inca de pe acum, de cand sunt mici.

3. Invata sa te premiezi singur

Principiul asta o sa il regastesti si la Steven Covey – in “ascute fierastraul”. Aloca-ti timp sa te bucuri de ceea ce esti, ai si faci. Oricat de mici ar fi lucrurile pe care le faci – felicita-te ca le faci. Si auto-premiaza-te: ┬ácumpara-ti o jucarie, o prajitura, un cadou, aloca-ti timp sa te plimbi prin natura sau sa vorbesti cu tine insuti – ca sa sarbatoresti ceea ce ai facut.

Viata nu e facuta doar din munca! Si viata fara joaca nu are nici un haz! Nu crezi?

Si de fapt daca stai sa te gandesti, cand te joci cere mai mult efort, e mai solicitant decat cand muncesti – doar ca atunci nu te forteaza nimeni, o faci pur si simplu din placere.

Fa exercitiile astea pentru macar o saptamana. O sa vezi ca o iti fie mult mai usor sa treci pe modul “a primi” si energia creata de starea ta o sa iti aduca mult mai multa eficienta in actiunile tale ulterioare!

 

Leave a Reply

  1. Foarte frumos si…educativ acest articol, este minunat sa stii sa primesti cu iubire !!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}