7 lectii de business pe care le-am invatat de la Simona Halep

by Liviu  - May 23, 2018

Jim Rohn spunea ca daca vrei sa fii bogat cel mai simpul e sa studiezi oamenii bogati, modul lor de gandire, modul in care actioneaza si pe urma actioneaza ca ei.

Mai spunea sa fii atent si la ce fac oamenii fara bani si sa eviti sa faci ce fac ei. 🙂 

Are sens! 🙂 Formula e simpla: invata de la campioni.

De data asta insa vreau sa scot in evidenta ca uneori insa poti lua lectii de business de la persoane care aparent nu au nici o legatura cu asta.

 

Uite cateva lectii de business pe care le-am invatat de la Simona Halep. Asa, ca in joaca! Numarul 1 mondial in tenis are ce sa ne invete, crede-ma!

1. Oricat de artist ai fi, e bine sa ai o strategie de business

Simona e un artist. Un “artist” in ale tenisului, ma refer. Acolo se manifesta talentul ei, dedicarea, focusul si munca ei.

Insa ca orice artist din zilele noastre, daca nu ar avea un impresar care sa “vanda” munca ei, sa o promoveze, tot talentul ala ar fi ramas undeva ascuns in Constanta, uitat probabil intr-un colt de vestiar, fara nici un rasunet, in nici un caz de nivel mondial.

Bineinteles ca Simona are un “impresar” si o strategie de business. Are un mentor care ii da lectii de business. are in preajma ei oameni care o ghideaza sa isi aleaga in mod strategic turneele, parteneriatele, reclamele in care apare si asa mai departe. Tot ce tine de business.

 

2. Cu cat devii mai de succes, cu atat sunt mai numerosi oamenii ce pot fi impotriva ta

Cand esti “mic” si nu te stie nimeni, nu deranjezi mai pe nimeni si in consecinta nu ti se opun decat cativa oameni care sunt in jurul tau: ceva persoane din familie, poate dintre apropiati, colegi, sau altii care se pricep iti ignore munca si meritele…

Cand devii vedeta, cand incepi sa ai rezultate notabile, dintr-o data deranjezi oameni pe care nici macar nu ii stii. Vei avea parte de hateri si dintre necunoscuti. Nu ii stiai pana atunci, si nici ei nu te stiau – dar hop, dintr-o data au un nou subiect de “heitareala”.   

Vrei sa fii de succes? Ia lectii de business de la Simona: unul ditre preturile succesului pe care multi oameni nu sunt dispusi sa il plateasca e ca multi vor fi impotriva ta. 

NOTA: Ce e interesant e ca daca faci o matematica, proportional sunt mai putini. 🙂 Gen: 100 dintr-un milion, procentual e mai mic decat  2 din 10. Adica procentul de hateri scade cu cat esti mai de succes. 🙂

S-ar putea sa nu te incalzeasca foarte tare matematica asta, dar e un mod de a privi lucrurile diferit 🙂

 

3. Pentru succes financiar ai nevoie de o audienta cu putere de cumparare.

Daca nu ti-am mai spus-o, ti-o repet: puterea de cumparare a pietei la care te adresezi e una dintre componentele cele mai puternice intr-un business. Daca ar fi jucat tenis doar in Constanta sau la arenele BNR unde biletul de intrare e uneori sub 5 Euro, n-ar fi avut cum sa primeasca premii de milioane de Euro.

Daca nu exista audienta care sa plateasca, nu exista nici reclame, nici parteneri comerciali, nici bugete nici premii.

Lectia de business de la Simona: a pornit din Romania, dar banii i-a facut in strainatate, pentru ca acolo e audienta care are putere de cumparare si plateste. Au putere financiara de cumparare.

4. Succesul e un joc in mare masura mental

Tony Robbins spune ca e 80% psihologie si 20% practica. Poti fi puternic fizic, sa ai un serviciu excelent, muschii puternici, daca psihic nu faci fata presiunii din teren, sunt mari sanse sa pierzi jocul.

Si stii de fapt ca de cele mai multe ori invingator e cel care e mai stabil psihic, cel care isi gestioneaza mai bine emotiile. 

Consider ca si asta e o lectie de business: Invata sa iti gestionezi emotiile si o sa iti gestionezi si business-ul mai bine.

 

5. Esecurile fac parte din joc. Nu te bloca in ele

Nimanui nu cred ca ii place sa piarda. Dar nu ai cum sa elimini componenta asta din viata. NU AI CUM!

Cineva spunea ca esecul e o treapta pe scara care urca spre succes. Uneori pierzi. 

Ideea pe care o transmite Simona e ca trebuie sa te misti repede si ca daca stai prea mult in esecuri, pierzi urmatoarea oportunitate.

 

6. E nevoie de antrenament sustinut

Fara antenament nu faci mare lucru. (Vorbim despre atunci cand ai ca obiectiv sa devii campion, da?).

Ce e frumos e ca la un moment dat antrenamentul devine stil de viata. Iti stabilesti un obiectiv, iti faci un plan si apoi mergi la antrenament. De business, de viata personala, de fitness, etc

Si fie ca e in tenis, fie ca e in business fie ca e in viata personala, indemnul e aelasi: Get in the game!

 

7. E important sa fii smerit

Cine crede ca e usor sa ajungi numarul 1 in orice domeniu se inseala amarnic. Nimeni in afara de tine si de cei ca tine nu stiu cata munca ai depus, cat efort, cate sacrificii, cate detalii trebuie sa ai in vedere, de la nutritie pana la unghiul in care arunci mingea, de la ora la care te trezesti dimineata pana la strategia pe care trebuie sa o adopti cu adversarul de astazi…

Dar cel mai impresionant, e ca, desi iti stii valoarea si ai tot dreptul sa o trambitezi in toate felurile, alegi sa fii smerit. Alegi sa stii ca poti mai mult si lucrezi cu tine sa dai mai mult si mai mult. Valoare.

Pentru ca pana la urma despre asta e vorba in viata. Sa creezi valoare pentru ceilalti.

Urmareste-o pe Simona. Avem multe de invatat de la ea. Si principiile pe care se bazeaza succesul ei sunt aceleasi in business. 

foto: WTA

5 lectii de business pe care le-am invatat din propriile seminarii
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}