yomaha, yomaso…

by admin  - December 30, 2011

Repetitia e mama invataturii… Repetitia spatiata! Sau “spaced repetition” cum spune englezul.

Unul din cele mai interesante feedback-uri pe care le-am primit de la participantii de la seminarii (si initial considerat de mine unul dintre cele mai dureroase) a fost “nu mi-ai spus nimic nou!” Si de ce a fost dureros, pentru ca in continuare  spunea: “probabil cel mai bine ar fi sa incep sa folosesc pusculita”.

Adiiiiicaaaaaa: omul nu folosise informatia pe care o stia – iar a sti fara a folosi ce stii e ca si cum ai avea o vioara Stradivarius la care nu stii sa canti.

Acum stiti si voi – actionam atunci cand “intelegem” emotional care e de fapt sensul cunostiintelor noastre. De multe ori le stim intelectual, dar pana nu ajung in corpul nostru emotional si mai apoi in corpul fizic, in actiuni, nu poti spune ca le intelegi pe de-a dreptul.

Va aduceti aminte de “Modern Talking”?  Eu n-am facut engleza la scoala si cantam ca toata lumea, o melodie la mare cautare in discoteci: “yomaha, yomaso…”  Abia mai pe urma, dupa ceva ani buni, m-am prins ca Thomas Anders zicea “you’re my heart, you’re my soul”. O mica diferenta, nu?

Asa si cu repetitia asta: la un moment dat intelegi! Intelegi nu doar intelectual, ci si cu toti porii pielii tale, ce inseamna lucrurile pe care le-ai invatat.

De-aia te intreb: Care a fost cartea care te-a impresionat anul trecut sau acum cateva zeci de luni? Ce-ar fi sa o reiei, sa vezi, percepi altfel informatia de acolo? O sa ai alte comportamente?

 

Mai mult de jumatate din populatia globului...
  1. asa este!!

    Micul Print a lui A.Saint-Exupery m-a invatat f.multe.Dar a trebuit sa o citesc,sa o recitesc,sa o re,re,recitesc…Cred ca acum o inteleg!

  2. si sper sa continui sa inteleg.Adica, sa VAD si sa AUD.”…E-ATAT DE TRIST SA FI ORB PE LUMINA ZILEI ,SI SURD…”

Comments are closed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}