Daruind vei dobandi. Dar cum invatam sa primim?

by admin  - January 26, 2012

Ni s-a spus si ni se spune, eu insumi spun destul de des: Daruind vei dobandi.

E o lege a abundentei, daca vrei sa obtii ceva – daruieste acel lucru. Deepack Chopra spune: daca vrei Iubire, daruieste Iubire; daca vrei cunoastere, daruieste cunoastere, daca vrei bani, daruieste bani – daruieste ceea ce iti doresti sa primesti.

Toate bune si frumoase, dar am fost invatati sa primim? Vorba bancului: “poate tu!” 🙂

Mie, prin toate scolile de terapii complementare prin care am trecut mi s-a transmis, mai mult sau mai putin explicit mesajul: e mai important sa daruiesti decat sa primesti.

NU, n-am fost invatati sa primim. Si “a primi” e un simbol al abundentei la fel de important ca si “a darui”.

Hai sa ne gandim un pic si logic:  cand cineva daruieste, nu cumva obligatoriu trebuie sa existe cineva care sa primeasca?

Si cand cineva primeste, nu cumva exista cineva care sa daruiasca?

La o moneda, care fata credeti ca e mai importanta?

Da, hai sa recunoastem, a primi si a darui sunt fatete ale aceleasi monede. Nu exista un cadou fara cele doua parti, una care sa daruiasca si una care sa primeasca.

Si stiti ce se intampla cand cel care primeste nu stie sa primeasca?

Ia ganditi-va, sa zicem ca vreti sa ii faceti un cadou deosebit unei persoane dragi, va implicati, consumati timp si energie, sa fie ceva ce ii face placere, ceva care sa ii produca o super surpriza si cand ii dati cadoul – va zice: “nu e cine stie ce” sau “as fi preferat altceva”

Cum v-ati simti? De fiecare data cand nu stim sa primim ii furam celui care daruieste bucuria de a darui. Nu vi s-a intamplat si voua?

Oare nu ar fi cazul sa multumim atunci cand primim un compliment, sau cand cineva ne admira?

Ce fac oamenii cand le spui ceva de genul: “ce imbracaminte faina ti-ai luat?” – Aaaaa, nu e cine stie ce, le-am luat de la second hand!

Sau: “aaa, le aveam de mult, sunt niste vechituri!”

Solutia e simpla dar necesita dedicare: sa spunem pur si simplu MULTUMESC!

Faceti exercitiul asta si o sa vedeti ca la inceput e greu: sa spui DOAR multumesc la un compliment!

Observati cat de greu ne e sa primim. Ba facem o gluma,  ba suntem jenati sau chiar facem eforturi sa ne ascundem orice emotie care ar putea aparea.

Nu suntem invatati sa primim, dar cu cat invatam mai mult sa primim cu atat e mai simplu sa creem abundenta.

Pentru ca atunci cand nu stii sa primesti II SPUI UNIVERSULUI  sa nu iti mai daruiasca! Voi daca i-ati face un cadou cuiva, si acel cineva v-ar refuza cadoul – data viitoare i-ati mai faceti vreun cadou?

Ce ne opreste sa primim? De ce ne e greu sa primim? Sunt doua mecanisme:

1. Sentimentul ca nu meritam

2 Conditionarea ca ne trebuie permisiunea cuiva.

Inconstient am fost influentati de programele din copilarie, ba ca nu suntem suficient de buni,  ba ca nu meritam asta sau ailalta si in plus am fost conditionati “sa ne cerem voie”. Si uite asa – s-a evaporat usurinta de a primi!

Cu cat invatam mai mult sa primim – cu atat o sa fie mai usor sa manifestam abundenta.

Va e teama ca o sa deveniti egoisti? N-are de ce sa va fie.

La cat suntem de obisnuiti “daruind vei dobandi”, ce credeti ca se va intampla cu ceea ce vom primi? Vom darui si mai mult, bineinteles! Si pentru ca e o lege naturala in Univers, o sa primim si mai mult! Si ce o sa facem? O sa daruim si mai mult… si uite asa cele doua fete ale monedei vor straluci rand pe rand in viata noasta intr-un flux continuu.

Asa ca incepe azi: cand primesti ceva, un cuvant bun, un compliment, un obiect, un cadou fa exercitiul asta: priveste persoana in ochi, inspira profund, centreaza-te si spune multumesc. Fara glume, fara jena, fara sa cauti sau sa dai explicatii.

Intreaba pe oricine vrei tu care se afla in abundenta si o sa spuna la fel:  “A primi” e la fel de important ca si “a darui”.

Verifica!

P.S. Vrei sa vezi cum traieste un copil cadourile pt ziua de nastere?



Leave a Reply

  1. Multumesc Liviu :). Intr-adevar trebuie sa trezim copilul din noi si sa ne bucuram ca in acele vremuri. Multumesc ca ne tii pe drumul cel bun, amintidu-ne ce si cum ar trebui facut. MULTUMESC 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}