Multitasking-ul reduce IQ-ul mai tare decat marihuana?

by admin  - January 12, 2012

Am dat de un program al lui Eben Pagan despre eficienta in antreprenoriat si am gasit acolo niste informatii care mi-au trezit interesul, legate de procesul de invatare si canalizarea atentiei.

Se pare ca prin 2005 psihologii de la UCLA (asta cred ca e o universitate de prin State) au facut un studiu pe studenti, medici, ingineri ca sa vada ce influenta au asupra creierului lor activitatile multiple executate in regim de multitasking (adica mai multe activitati de natura diferita, facute in acelasi timp).

Ei bine s-a dovedit ca eficienta multitaskingului uman e un mit. Am fost invatati ca putem face mai multe lucruri in acelasi timp, ce nu ni s-a spus clar e ca eficacitatea, capacitatea de a avea rezultate este dramatic scazuta.

Unele cercetari, desi dupa unii autori nu exista drept de comparatie, spun ca multitaskingul ar fi mai dezastruos decat folosirea marihuanei, in diminuarea capacitatii de a duce lucrurile la bun sfarsit.

Si intentionat am decis sa nu va dau linkuri directe catre sursele care au publicat aceste studii ca sa nu cumva sa faceti multitasking in timp ce cititi articolul. ­čÖé

Un lucru e insa sigur: multitasking-ul reduce capacitatea de a invata, de a acumula si stoca infomatiile. In plus reduce capacitatea de a accesa informatiile din memorie, pentru ca schimbarea atentiei de la un task la altul solicita un efort din partea creierului de a se calibra pe informatia necesara.

In momentul in care incercam sa facem mai multe lucruri care necesita atentie, nici unul din taskurile pe care le facem nu este dus in mod eficient la bun sfarsit, iar capacitatea noastra de a lua decizii, este mult diminuata.

Uite si cateva exemple care s-ar putea sa va para foarte cunoscute: sa participi la un curs si sa tastezi in acelasi timp pe site-uri de socializare gen facebook si twitter, sa vorbesti la telefon in timp ce conduci masina, sa completezi unui raport in timp ce raspunzi la emailuri, sa scrii un document si sa te uiti in acelasi timp la televizor.

E multitaskingul interzis? Cu siguranta nu – exista activitati care facute in background dau cu siguranta posibilitatea de a mai face inca alte lucruri fara a diminua rezultatele. Am putea de exemplu conduce si asculta un audio-book, sa facem curatenie prin casa in timp ce ascultam muzica, sa ne plimbam si sa mestecam guma in acelasi timp si asa mai departe.

Concluzia e insa clara: eficienta necesita focus. Si mai ales atunci cand ai nevoie sa obtii rezultate, e nevoie sa nu fii distras din ceea ce faci.

Ce recomanda Eben: – realizeaza-ti taskurile in intervale de timp in care nu exista intreruperile de gen – verificarea mailurilor, raspunsul la telefon, navigarea pe internet etc.
Si inca ceva: te-ai apucat de un lucru – du-l la bun sfarsit inainte de a te apuca de altceva!

Cam abstracta informatia, nu? Pe mine oricum m-a pus pe ganduri, mai ales ca imi doresc rezultate si vreau sa le am in termen cat mai scurt, nu vreau sa astept ca baobabul fructele!

Si culmea, asa mi-am mai dat si eu seama ca nu e eficient sa ma uit din 15 in 15 minute pe facebook!!!

Unde ai televizorul?

Leave a Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}