Kiyosaki – 11 moduri de a te imbogati

by admin  - May 7, 2012

 

“Cea mai buna modalitate de a deveni bogat e sa iti infiintezi propria afacere. Dupa ce ti-ai infiintat propria afacere si ai venituri bune, poti incepe sa investesti in alte bunuri.” Asta spune Robert Kiyosaki in “Scoala de Afaceri”.

Majoritatea dintre voi il stiti pe Robert Kiyosaki – este unul dintre cei mai cunoscuti analisti financiari ai lumii si in acelasi timp unul dintre cei mai bine vanduti autori din domeniul financiar, creatorul conceptului “Cadranul Banilor”. ┬á Daca nu ati citit cartea – recomandarea personala e sa o cautati si sa o cititi.

Ce am extras eu de-acolo in primul rand e enumerarea modalitatilor prin care poti sa devii bogat:

 
 
1. Te poti imbogati casatorindu-te cu cineva pentru banii ei sau ai lui.

Cica asta ar fi o metoda foarte populara de imbogatire. Nu vreau sa il contrazic – as adauga – mai in gluma mai in serior, si divortul ca metoda. ­čÖé Oricum casatoria este principala cauza a divortului. ­čÖé

2. Te poti imbogati fiind un excroc.

Doar ca problema e ca daca alegi metoda asta trebuie sa te asociezi cu alti excroci. Si daca faci cumva vreo greseala…

3. Te poti imbogati fiind lacom.

Si din nou, e clar ca vei intra in acea categorie de oameni – bogatasi lacomi – care sunt cei mai dispretuiti dintre toate tipurile de oameni.

4. Te poti imbogati fiind zgarcit.

Adica in loc sa incerci sa iti cresti veniturile – cheltuiesti mai putin asa incat sa iti poti permite mai multe. Problema e – zice Kiyosaki – ca daca devii bogat prin zgarcenie tot zgarcit ramai.

Si aici imi amintesc de ce spunea T. Harv Eker despre bani ca sunt doar un amplificator al caracterului tau!

5. Poti sa te imbogatesti muncind din greu.

Aici as face eu o completare – toti oamenii bogati au muncit din greu. Au invatat, au gasit o nisa, un produs, o modalitate de a crea valoare si au livrat acea valoare in mod masiv pana cand rezultatele monetizate au depasit cu mult nevoile lor personale.

Ce spune el aici e ca problema acestui gen de imbogatire este ca uneori muncind din greu poti cadea in capcana sa uiti ┬ása te bucuri de ei. Si mai spune ceva – trebuie sa fii atent sa muncesti pentru veniturile potrivite. Ce inseamna asta… intrebati-l pe Kiyosaki! ­čÖé

6. Poti deveni bogat fiind extrem de inteligent, talentat, atragator sau inzestrat.

Tiger Woods e un exemplu – un jucator de golf care si-a petrecut ani intregi dezvoltandu-si acest talent. Talentul singur nu iti ofera insa nici o garantie ca vei fi bogat.

Ma uitam acum ceva timp pe youtube la un grup de pustani, pe care i-au descoperit in auditiile de la “The X Factor”, au avut intuitia ca vor da bine impreuna si au creat cu ei un grup┬á“One Direction“. Pe youtube era secventa cand i-au selectat ┬ási le-au spus decizia ca sunt acceptati pentru talentul lor doar ca vor canta impreuna. Ce mi-a ramas mie e ca in timp ce tinerii se bucurau ca au fost selectati – Simon le spunea cu cea mai mare seriozitate ca munca abia acum incepe si ca vor trebui sa munceasca minim 12 ore pe zi pentru a-si defini profesionalismul.

Uite aici fragmentul de care va spuneam. Vedeti secventa de la minutul 1:26.

7. Poti sa te imbogatesti daca ai noroc.

E probabil cea mai populara metoda si cea mai cautata pentru imbogatire. Nu punem la socoteala ceea ce Tony Robbins numeste “Lucky sperm club” – adica pe cei nascuti in familii regale, ca si fiu al lui Michael Jackson sau mai stiu eu in ce conditii definite din start exclusiviste. Astea nu se pun!

E vorba de jocurile de  noroc. Milioane de oameni joaca la loto, la pariuri, in cazinouri, bingo sau alte evenimente in speranta unei combinatii norocoase. Chiar daca te imbogatesti prin metoda asta, nu ai insa nici o garantie ca o sa iti si pastrezi bogatia.

8. Poti deveni bogat mostenind bani.

Asta cica ar cam trebui sa o stii deja pana implinesti 18 ani. Daca ai deja 18 ani si nu ai aflat inca nimic – atunci e putin probabil sa fie metoda potrivita pentru tine. ­čÖé

9. Poti deveni bogat prin investitii.

Se spune ca e nevoie de bani ca sa poti investi si cica de multe ori e adevarata treaba asta. Oricum ar fi e nevoie de o instruire speciala in domeniu. E nevoie sa cunosti domeniul – altfel te poti incadra usor la capitolul cu jocurile de noroc.

10. Poti deveni bogat demarand o afacere.

E metoda prin care s-au facut cunoscuti cei mai bogati oameni ai lumii. Bill Gates de la Microsoft, Michael Dell de la Dell Computers, Ray Kroc – creatorul McDonalds. E insa si cea mai riscanta modalitate de a porni pe drumul catre imbogatire.

Modalitate de rezerva – cu riscuri mult mai reduse, dar uneori foarte costisitoare – e cea de a porni o afacere in franciza – adica sa cumperi o afacere la cheie, dezvoltata ca si retea de altii si tu doar sa o pui sa functioneze pentru tine. Vezi McDonalds, Starbucks, Fornetti etc.

11. Poti deveni bogat intr-o afacere de marketing in retea (network marketing).

Motivul pentru care Kiyosaki plaseaza printre metodele de imbogatire marketingul in retea (lucru pentru care a si avut de infruntat obiectii de la fanii lui) este pentru ca “acest gen de afaceri reprezinta un mod nou si revolutionar de a obtine averi mari”. Un sistem de network marketing este construit in asa fel incat oricine sa poata participa la impartirea averii.

Uneori poate fi asemanat cu o franciza – poate fi chiar denumit ca o franciza personala sau o mare retea invizibila de afaceri – si e modalitate extrem de democratica de a strange o avere.

Concluzia lui Robert Kiyosaki: In ziua de azi exista multe modalitati prin care o persoana se poate imbogati . Fiecare trebuie sa si-o gaseasca pe a lui.

Parerea mea (ca doar am si eu parerea mea ­čÖé ): Foarte analitica si concisa enumerarea modalitatilor de a te imbogati. Pentru mine doar punctele 5, 6, 9, 10 si 11 merita atentia. ­čÖé Dixit!

Factorul Cappuccino. Tie cat ti-a iesit?

Leave a Reply

  1. Foarte adevarat . Un articol interesant . Multumim Liviu Pasat :)Voi folosi acest articol pentru a-mi motiva si eu echipa de marketing in retea ­čÖé

  2. Buna ziua,

    Multumesc pt mail…foarte interesant articolul.Are multe lucruri adevarate…eu merg deocamdata pe varianta servici stabil+castig in retea(lyoness)+ castig in retea marketing(avon si oriflame).Pentru a face propria afacere trebuie o investitie(cum apare si in articolul trimis).O zi frumoasa!

  3. Multumesc. Sintetic simplu… nu-i asa kiss.
    De acord cu celelalte observatii.

  4. Articolul este foarte bun.Eu impartasesc aceeasi parere cu tine :)Multumesc, Liviu Pasat!

  5. Foarte bun articolul. Iar concluzia din toate astea, este sa nu iti astepti norocul, ci sa iesi in calea lui. Banii care vin usor, se duc repede. Iar o afacere mostenita , daca nu o controlezi in toate detaliile, o vei duce de rapa. Inteligenta, chiar daca ne place sa ne laudam, marea majoritate suntem niste mediocri, asa ca marea majoritate nu vom inventa ceva extraordinar. Asa ca cele mai bune optiuni sunt franciza unei bune afaceri, sau multinivelul, care e aproape acelasi lucru, cu singura specificare ca e bine sa stim sa ne alegem multinvelul in functie de amploarea proiectului si de durabilitatea lui.Intr-un cuvant, investitie minima, perspective maxime, si in plus ne stimuleaza creativitatea, si ne obliga sa invatam sa ne comportam fata de ceilalti, deci cei care fac multinivel au numai de castigat atat in plan material cat si personal… Va salut pe toti

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}