Siguranta, independenta, libertate – financiare toate, bineinteles!

by admin  - June 24, 2012

Ne intalnim la tot pasul cu termenii libertate financiara, independenta financiara. Dar v-ati gandit vreodata ce inseamna fiecare dintre ele? Sunt diferite? Sunt acelasi lucru? Ce inseamna de fapt una si ce inseamna cealalta? Ce-ar trebui sa cautam prima oara?

Pentru ca daca nu le definim exact, clar – nici nu avem cum sa ajungem la ┬áele, chiar daca ne propunem ca ar fi tinte de atins.

Imaginati-va ca sunteti la tir cu arcul si tinta se afla la 50 de metri in fata voastra. Sa presupunem ca trebuie sa trageti cu ochii inchisi si sa o loviti. Inchideti ochii si trageti. Ce sanse sunt sa nimeriti in centrul tintei? Sunt ceva sanse… Cu exercitiu si poate si putin noroc, tinta poate fi atinsa. Pentru ca stiti unde e.

Acum imaginati-va ca sunteti cu ochii inchisi, aveti arcul in mana, dar nu aveti nici o idee unde e tinta. Nu stiti nimic despre ea, nu o puteti descrie si nici macar in ce directie sa va indreptati. Ce sanse sunt sa o nimeriti?

Cat noroc ar trebui sa ai ca sa lovesti o tinta nedefinita? ­čÖé

Am gasit la Tony Robbins cateva definitii care ajuta mult la a aduce lucrurile intr-o zona controlabila. Dar ce e mai interesant e ca inainte de a defini independenta si libertatea financiara, Tony defineste ceva mult mai palpabil: SIGURANTA financiara. Uite care sunt definitiile:

1. Siguranta financiara.

E acea situatie in care nu mai e nevoie sa muncesti si veniturile pe care le ai ├Čti acopera nevoile de baza: cheltuielile cu casa, mancarea, masina si ceva mici cheltuieli cu distractia.

2. Independenta financiara.

E acea situatie cand nu mai e nevoie sa muncesti si veniturile pe care le ai acopera toate nevoile tale la stilul de viata pe care tu ti-l alegi. Toate. Casa, masa, masina, calatorii, distractii.

3. Libertate financiara

E acea situatie cand nu mai ai nevoie sa muncesti si veniturile pe care le ai acopera tot ce iti poti imagina. ABSOLUT TOT ce gandesti.

E mai clar acum? Mie mi se pare ca da. Chiar daca nu pare foarte mare diferenta intre ultimii doi termeni.

Ce vad eu la prima vedere e ca prima notiune poate fi definita mai usor in cifre – celelalte doua nu. Libertatea si independenta depind de cum iti definesti tu stilul de viata.

Oricum tot e bine ca primul termen poate fi definit, mai ales ca oricum e inclus in celelalte doua.

Hai atunci sa luam un exemplu de calcul pentru siguranta financiara. Ce parametrii ne trebuiesc? Suma cheltuita lunar pentru nevoile de baza plus ceva pentru “entertainment”, nu?

Daca, de exemplu, ai cheltuieli de 500 euro lunar, siguranta financiara e atinsa atunci cand veniturile provenite din investitii sau din alte surse ating un minim de 500 euro lunar – Evrika! E simplu!

Acum poti sa iti faci un calcul – tie cat iti trebuie ca sa ai siguranta financiara? Ce venit rezidual iti trebuie? Cat ar trebui sa genereze investitiile tale, sau sursele tale de venit pasiv ca sa ai acces la primul pas? ┬áCulmea, nu vorbim de milioane de euro, nu vorbim de sute de mii, vorbim poate de cateva mii de euro pe an! Si e realizabil. Daca stii exact ce vrei!

Altceva. Ati vazut ce asemanari sunt intre cei 3 termeni? Una din trasaturile comune este ca odata atinse pragurile astea┬ánu mai ai nevoie sa muncesti. Asta e simplu de observat. ­čÖé ┬áFie ca e vorba de siguranta, independenta, libertate toate se refera la acea situatie in care NU mai e nevoie sa muncesti.

Eeee si acum un paradox! Desi nu mai ai nevoie sa muncesti, totusi o sa muncesti. Personal nu am auzit de nicio persoana care sa fi atins vreunul din stadiile astea si sa nu mai munceasca deloc! Voi ati auzit de asa ceva?

Mai mult, se pare ca atunci cand atingi independenta sau libertatea financiara, muncesti mai mult decat inainte! Si asta pentru ca vrei tu! Tu singur decizi asta! Tu faci alegerea sa muncesti pentru ca altfel te simti mizerabil!

Va dati seama ce ne asteapta? Voi cei care va doriti libertatea financiara, va dati seama ca atunci o sa munciti mai mult decat acum? :))))) Asta e chiar tare de tot!

Sunteti siguri ca mai vreti libertatea financiara? ­čÖé Ganditi-va de doua ori, acum!!! Glumesc bineinteles!

Eu cred ca acei care au libertatea financiara fac ceea ce fac dintr-o imensa pasiune. Fara limite, intr-o competitie doar cu ei insisi,  ca sa isi doboare propriile recorduri. Doar pentru a simti ca sunt in continua dezvoltare, in continua crestere, in continua accesare a imensului potential cu care am fost inzestrati.

Si asta in final duce la contributie, la a crea valoare, la a darui pentru toti ceilalti.  Cred ca asta e intr-un final rostul pentru care suntem pe-aici.

 

 

Insatisfactia venita din paradoxul optiunilor

Leave a Reply

  1. “nu mai ai nevoie sa muncesti” singura motivatie care ma va face vreodata sa muncesc…..hihi. incepe sa-mi placa de Tony. Sunt o persoana motivata sa STEA. Sa stea mult, ore intregi, fara sa faca nimic. si pentru acest ideal muncesc 16 ore pe zi. pana reusesc ­čÖé

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}