Divide et impera – separa-le frate!

by admin  - August 2, 2012

Ti s-a intamplat vreodata sa ai sute de lucruri de facut? Si toate par ca trebuie facute deodata?

Ai, sa zicem, in viata profesionala, doua proiecte la care lucrezi, la unul ai de studiat toate materialele de marketing, trebuie sa inveti sa aplici strategii, ai de studiat piata, trendurile, concurentii, preturile, ai de facut statistici pentru tot ce s-a intamplat pana acum, trebuie sa masori canalele pe care le-ai folosit pana acum si sa gasesti alte canale de promovare, sa gasesti modele care au functionat si care speri ca o sa funtioneze, ai de dat telefoane, de stabilit intalniri, de facut materiale promotionale, de studiat chestiile astea numite “feisbuc” sau “tuitar” ­čÖé, ai apoi o echipa de coordonat, de cerut pareri, de trasat sarcini, de facut intalniri, de analizat motivatia oameniilor, apoi ai de supravegheat al doilea proiect, sa vezi in ce faza e si cum merge mai departe, ai si viata personala, ai acasa un copil (sau mai multi) de care trebuie sa ai grija pentru ca uneori (sau deseori) iti simte lipsa si simti cum te indepartezi de el, trebuie sa ii faci mancare sa ii cumperi si cate ceva special, sa ii faci bucurii, sa il ajuti sa isi faca temele sau daca e in vacanta sa il trimiti la o scoala de vara sau un club, trebuie sa il trimiti si la bunici sa se bucure si ei, dar nu trebuie sa il lasi prea mult ca se ingrasa de cat il indoapa bunicii, ai un sot (o sotie) sau ma rog un partener cu care vrei sa dezvolti o relatie cat mai buna si tot asa simti ca parca nu acorzi suficient timp, ai vrea sa fie totul luna in casa, sa gasesti curat de fiecare data cand intri in sufragerie sau bucatarie sau ma rog, ce camere mai ai pe acolo, ai prieteni pe care nu i-ai mai vazut de nu stiu cand si ai vrea sa ii mai vezi, chiar daca pe unii nu stii de unde sa ii mai iei si ce sa vorbesti cu ei ┬á(vremea in capitala si noile tipuri de bere cu lamaie ­čÖé ), ai vrea sa ai grija de corpul tau fizic, ai vrea sa mai mergi la sala sau sa alergi in parc sa simti ca mai arzi caloriile si te umpli de energie, ai vrea sa mergi sa calatoresti si vrei sa fii si relaxat, ai vrea sa nu te uiti la bani atunci cand mergi in Barcelona, cand intri intr-un muzeu sau intr-un parc de distractii, ai vrea sa termini cartea pe care tocmai ai inceput s-o citesti despre relatii sau despre dezvoltare personala, ai vrea sa stai mai mult pe youtube sa vezi ce oameni extraordinari au mai ajuns pe la “X Factor”, ai vrea sa citesti si sa discuti cu prietenii pe wall, ai vrea sa mergi la cursuri, sa fii mai spiritual, sa simti ca tot ce faci pe-aici are un rost, ai vrea …. milioane de lucruri………. sa mai zic?

Sunt miliarde de lucruri pe care vrem sa le facem zilnic daca s-ar putea! Si te apuca uneori disperarea sa vezi ca nu ai cum sa le faci pe toate AZI, asa cum ti-ai dori.

In vartejul asta al zilelor care trec repede, cu cele 24 de ore (zice-se) cum sa faci sa ramai in toate mintile? Cum faci ca la sfarsitul zilei sa adormi linistit cu gandul ca ai progresat? Cum faci sa nu te duci la culcare stresat ca nici nu le-ai terminat pe cele restante de ieri? ­čÖé Cum faci sa ai controlul, sa capeti siguranta ca o sa le termini si o sa fii cu sufletul impacat?! Cum faci? Care e solutia – care e strategia sa ai din nou controlul?

FA PRIMUL PAS:  IMPARTE-LE PE CATEGORII!!!!!

Ti s-a intamplat vreodata sa te muti dintr-o locatie in alta? Sa trebuiasca sa iti iei lucrurile si sa la duci pe toate in alta parte, dintr-o locuinta in alta? Daca da, cum ai facut? Ai pus toate lucrurile intr-o singura cutie si gata?

Furculite, linguri, cutite, prosoape, lenjerie intima, role, florile de pe balcon, tablourile si posterele de pe pereti, covorul si laptopul, scaunele de la bucatarie si frigiderul, DVD-urile cu filme si pantofii plus telefoanele mobile, cartile si lampa de birou, punga cu fulgi de porumb din bucatarie si imprimanta, prelungitoarele si papucii de casa, hainele, cosmeticele din baie cu pasta de dinti si mp3 playerul – le-ai pus pe toate intr-o cutie ca sa le poti muta mai usor?

NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!

Le-ai pus separat! Ai facut cate o cutie pentru fiecare: vesela la vesela, cu tacamurile si alte ustensile de bucatarie. Hainele la haie, florile separat in ghivecele lor, laptopul si alte electronice impachetate cu grija si uite asa – poti cara totul linistit si asa ai totul sub control, poti foarte usor sa le regasesti ca sa le aranjezi apoi la locul lor.

La fel e si cu lucrurile pe care trebuie sa le faci astazi. Ce-ar fi sa la imparti pe categorii? Sa le sortezi in cutii speciale pentru fiecare domeniu al vietii tale?

Sunt lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a fi mai bun profesionist? Care sunt alea?
Sunt lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a-ti intretine sanatatea, energia zilnica? Care sunt alea?
Sunt lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a-ti sustine relatia? Care sunt alea?
Sunt lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a fi spiritual? Care sunt alea?
Sunt lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a controla starea emotionala? Care sunt alea?
Sunt lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a-ti atinge telurile financiare? Care sunt alea?

Bineinteles ca astea vin dupa ce stii ce vrei. Ca n-are rost sa faci ceva, n-are rost sa bagi lucrurile intr-o cutie, daca acea cutie nu are o destinatie.

Dar ia te rog o coala de hartie si scrie-le pe categorii!┬áImparte-le. ┬áDivide et impera. Altfel te sufoca, sunt prea multe si creierul oricum nu stie sa numere mai mult de trei: asa face cand enumera lucrurile pe care trebuie sa le faca: 1, 2, 3, mai multe ­čÖé .

Si poate o sa zici: pai eu n-am timp nici sa respir, tu imi zici sa imi iau o pauza ca sa le impart? Da, nu te mai autohipnotiza – timpul e acelasi pentru toata lumea – si cei care au rezultate stiu sa isi gestioneze resursele. O sa economisesti timp punand mai intai totul pe hartie.

Deci : vrei sa ai controlul? Atunci imparte ceea ce ai de facut, repartizeaza-le pe cutii.
Stii ce vrei in plan profesional? Pune atunci lucrurile pe care le ai de facut in cutia asta – numita profesie.
Stii ce vrei in plan familial? Atunci enumera toate activitatile ca sa ai o familie fericita.
Stii ce vrei in plan emotional? Atunci scrie ce vrei sa faci ca sa iti implinesti dorintele emotionale.
Stii ce vrei in plan spiritual? Atunci cu siguranta in cutia asta vei vrea sa faci lucruri pentru spiritul tau.
Stii ce vrei in plan finainciar? Atunci asiura-te ca tot ceea ce faci in directia asta e bine asezat in cutia dezvoltarii financiare.

Daca nu le ai aranjate, cum crezi ca o sa le poti duce cu succes la destinatie? N-ai cum!

Divide et impera. Separa-le si in felul asta poti sa ai controlul. Cum spuneam pentru inceput o sa iti foloseasca o hartie si un pix. Pe urma mai vezi tu, dar pentru inceput scrie pe hartie tot ce ai de facut, fiecare lucru in cutiuta lui si rezultatele n-o sa intarzie sa apara.  O sa iti placa. Claritatea inseamna Putere!

4 tipuri de experiente de viata - The Name of The Game: trairile

Leave a Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}