Viata ca o poveste cu eroi si revelatii

by admin  - August 22, 2012

Acum cateva zile am terminat de revazut seria “Stapanul inelelor”.

Un film exceptional din mai multe puncte de vedere.  Daca insa va decideti sa il vedeti asa cum l-am vazut noi, cate unul pe seara, trebuie sa va atentionez ca fiecare dureaza peste 3 ore! Asta ca sa va fie clar ce asteptari aveti, ca noi la al treilea n-am fost atenti si ne-am trezit ca se facuse ora 12 jumate noaptea si inca ne uitam la Frodo cum se bate cu Smeagol pe inelul ala purtator de ponoase. 🙂

Revenind insa la ideea pe care vreau sa o pun pe “hartia alba a blogului” (ce metafore frumoase folosesc! – m-am molipsit de la film ca vorbeau in versuri…) tocmai ce ascultasem cateva zile inainte “The Power to Shape your Destiny” a lui Tony Robbins.

Ca sa vezi ce coincidenta: toate culturile  folosesc povestile ca mijloc de transmitere a valorilor morale, a sistemelor de credinte si a modelelor de urmat.

Si e intotdeauna vorba de un EROU care manat de o dorinta, ajunge sa triumfe la capatul unui drum plin de incercari. In esenta Binele invinge Raul.  Cum altfel? Nu se intampla insa asa simplu – totul e un proces, bine stabilit care trebuie parcurs.


Uite si elementele de baza:

1. EROUL – de cele mai multe ori lipsit de maturitate, fara o intelepciune deosebita, insa manat de o dorinta arzatoare.

2. DORINTA – Fie ca e o dorinta de a cuceri o fata (vezi Pulbere de Stele – Stardust),  fie ca lumea sa devina mai buna,  fie ca e o dorinta de exprimare a unui talent  (vezi Happy Feet),  fie ca e o dorinta de a rezolva un mister (vezi TinTin) – fara dorinta firul povestii nu se poate desfasura.

3. OPONENTUL sau oponentii. Trebuie neaparat sa fie si un oponent, un dusman, un adversar – ceva care sa creeze piedici in fata eroului si a dorintei sale. Si aici e vorba de 3 adversari:

adversarul extern

adversarul apropiat, intim

adversarul interior

Cei trei trebuie invinsi. Adversarul extern e cel care apare primul ca oponent al dorintei eroului. Pentru Frodo e Sauron – ochiul de foc. Adversarul apropiat sau intim e o persoana foarte apropiata eroului care uneori il ajuta si la a carui parere eroul tine. Pentru Frodo e creatura Smeagol/Gollum, care ba il ajuta ba vrea sa il omoare.

Si nu in ultimul rand exista un adversar interior care trebuie invins si asta tine de natura eroului. Eroul trebuie sa-si invinga propriul EGO, acea partea interioara care se opune dorintei initiale.

4. AUTO-REVELATIA – implinirea dorintei, succesul nu poate aparea decat atunci cand EROUL se transforma, din ceea ce era intr-o versiune superioara a lui. Fara revelatie, schimbarea nu se produce. Eroul devine ceea ce trebuie sa devina si abia atunci dorinta lui poate fi implinita.

Simplu nu? Un EROU, o DORINTA, 3 tipuri de ADVERSARI si o AUTO-REVELATIE.

Va invit de fiecare data cand va uitati la un film sa observati tiparul asta al povestilor. Cu revelatia si bucuria de Happy End.

Si o mica regula: cu cat ADVERSARUL e mai puternic, cu atat EROUL e mai mare. Obstacolele mici nu produc in EROU schimbarea necesara implinirii dorintei.

Frumoase povestile din filme! Si chiar asa, oare viata noastra nu e la fel?! 🙂

– Ce DORINTE  AI? Ce iti doresti sa implinesti? Ce vrei cu adevarat?

– Care iti sunt adversarii? Ce incercari exterioare trebuie sa invingi? Care e adversarul tau extern? Cine iti e adversarul apropiat? Ai pe cineva din familie care nu intelege ce vrei tu? Sau e vreunul dintre prieteni care te tine pe loc atunci cand vrei sa iesi din zona de confort? Cine dintre cei apropiati incearca sa te opreasca atunci cand vrei sa evoluezi? Recunoaste-i rolul si respecta-i-l.

Si mai e al treilea oponent: ceva din TINE insuti. Pentru ca reusita apare atunci cand noi ne transformam, cand oponentul interior e invins! Ce ai de invatat ca sa mergi mai departe?

Regula e ca atunci cand intelegem ce e de inteles se deschid portile sa mergem mai departe. Cum spunea Einstein – Problemele nu pot fi rezolvate cu acelasi nivel de gandire cu care au fost create.

C’est la vie! Ce ai de invatat ca sa mergi mai departe?

Cat de mult iti doresti sa ai succes?

Leave a Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}