Antreprenor si corporatist

by Liviu  - November 15, 2012

Daca nu stiati, mie imi place sa gasesc perspective noi.

Ma uit la mode, la trenduri si ma intreb daca nu cumva exista si o alta perspectiva. Nu stiu daca o sa fac din asta un hobby :), dar de multe ori ma ajuta sa gandesc cu capul meu. ­čÖé

Tot merg la intalniri de afaceri, la intalniri de dezvoltare personala, la evenimente si se vorbeste tot mai mult despre antreprenoriat. Si de multe ori, cam in aceleasi contexte se vorbeste despre corporatii. Si legatura, de cele mai multe ori este ca antreprenorul, initial inchis intr-o colivie de lux, s-a salvat gasindu-si propria nisa pentru a dezvolta o afacere.

Am citit chiar de curand un articol despre corporatisti si cat de dureros e sa te trezesti la cativa ani dupa ce ai muncit din greu si cata deprimare exista in mediile astea – corporatiste. Solutii nu prea se dadeau, in afara de sedintele de terapie, coaching-ul si anul sabatic.

Am mai intalnit si o alta perspectiva, cum ca la un moment dat corporatiile vor disparea, ca intreprinderile mici si mijlocii fiind motorul economiei vor invinge! ­čÖé

Mai sa fie, chiar asa o fi? Suna a film motivational. ­čÖé

Daca ar fi sa ma dau doi pasi in spate si sa analizez niste date, lucrurile ar suna cam asa:

1. Am fost angajat intr-o multinationala unde faceam uneori lucruri chiar plictisitoare dar in care am invatat enorm, si despre cum sa lucrezi dupa proceduri si cum sa iti stabilesti teluri si cum sa iti faci un review al activitatii in mod periodic.

Raspunsul nr 1: multinationala poate fi o scoala foarte buna care te poate disciplina, iti poate da o perspectiva de modalitate de conducere, strucutrare, training si nu in ultimul rand o siguranta financiara lunara. Aveti idee cati antreprenori se zbat la sfarsitul lunii sa plateasca salariile angajatilor lor?

2. Acum ma consider antreprenor – si am doua afaceri.

Una din ele – o firma de training in domeniul dezvoltarii personale si mi-am gasit o nisa foarte faina cu oameni deschisi si cu sete de instruire.

A doua – sunt Partener Premium la Lyoness Holding si aici surpriza – am propria mea afacere sub umbrela unei multinationale!!!!

Apropo – daca esti intr-o firma de network marketing, parerea mea, e ca in spatele afacerii tale ar trebui sa fie o multinationala solida. Care are o viziune, un plan de afaceri pe zeci de ani, un capital puternic pentru dezvoltare sanatoasa si asa mai departe.

Daca corporatia exista – si tu poti sa te dezvolti ca antreprenor. Daca dispare – antreprenoriatul tau e de domeniul “povesti cu zane”.

3. Ai cumva masina? Ai cumva o camera foto sau o camera video? Ai masina de spalat, MP3 player, calculator sau laptop? Ai telefon mobil? ­čÖé

E, obiectele aste sunt facute in fabrici mari, in corporatii. Ti-ai putea imagina ca masina ta sa fie fabricata de o firma de apartament? Sau ca pe camera ta foto scrie “Matache SRL”? Si ca laptopul tau e facut in serie mica, si ca ar costa triplu pentru ca e aproape unicat?

Sau ca daca ti se strica IPhone-ul si vrei sa il duci in sevice in loc sa ti se dea altul in loc ar trebui sa astepti 8 luni pentru ca angajatul din apartamentul (pardon – departamentul) de service nu face fata sa repare toate defectele?

4. Steve Jobs, Bill Gates, Sir Richard Branson si alti antreprenori celebri, oameni cu viziune si pe care probabil cu toti ii stimam si poate ne dorim sa pasim pe urmele lor – au devenit atat de celebri pentru ca in antreprenoriatul lor au creat, ce sa vezi, CORPORATII!!!

Si probabil ca as putea continua pana maine dimineata cu exemplele. (si asa poti sa te prinzi ca eu scriu articolul seara :))

Care e recomandarea mea? “The law of utilisation”. Legea utilizarii. Ca la “street dance”. Foloseste ceea ce exista in jurul tau, ca sa “dansezi creativ” prin viata.

1. Daca nu ai fost niciodata intr-o corporatie si esti la inceput de drum profesional – experienta intr-o corporatie s-ar putea sa iti prinda bine.

2. Daca ai vise de antreprenor si esti in corporatie – pune mana si instruieste-te din tot ce poti, invata acolo unde esti si in plus daca tot ai o siguranta financiara lunara, pune bani deoparte ca o sa iti foloseasca.

3. Daca vrei sa fii profesionist in network marketing cauta o corporatie care sa iti furnizeze cadrul necesar pentru a deveni antreprenorul care vrei sa devii.

4. Daca esti pur antreprenor – ai o idee si vrei sa o faci mare – atunci iti urez ca munca ta sa se materializeze cat mai curand si sa dai naastere la o noua corporatie! ­čÖé

5. Si daca nu te gasesti in niciuna din ipostazele de mai sus – sper din tot sufletul ca acum ai alta perspectiva despre raportul corporatist-antreprenor.

Si chiar asa, poti sa imi lasi un coment mai jos, pe Facebook. Ideea a fost dezvoltata de un antreprenor. ­čÖé
Funny, nu?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}