Tel sau vehicul?

by Liviu  - November 21, 2012

Vorbeam acum cateva zile cu un prieten si am dezbatut pe tema telurilor.

Incercam cumva sa ii spun – din intelepciunea mea ­čÖé – ca nu conteaza ce cred eu ca merita sau nu in viata ci conteaza ce isi doreste el.Si uite asa am deviat in discutie despre teluri si am ajuns intr-un punct foarte interesant: unde e granita dintre tel si vehicul.
Daca o sa zici “ce ma?” – stai un pic ca ma explic imediat. ­čÖé

Sa presupunem ca vrei sa castigi 2000 de euro pe luna (daca ii castigi deja nu ma baga in seama, modifica suma, mai pune un zero – la sfarsit – si tot asa).

Si pentru asta vrei sa devii antreprenor, iti faci o afacere. Si uite asa ajungi sa iti pui un tel ca firma ta sa aiba un profit de 2000 de euro lunar. Asta inseamna ca telul tau e sa creezi valoare pentru (sa zicem) 100 de clienti lunar ca sa ajungi la profitul dorit.

Deci, telul tau e sa ajungi la 100 de clienti. Dar telul tau e doar un vehicul!!!! Ca sa obtii un alt tel – acela de a iti face firma profitabila! Dar, surpriza, telul asta e doar un vehicul! Ca sa obtii un alt tel – acela de a avea 2000 de euro lunar….

Sunt explicit?

Hai sa iau alt exemplu. Vrei sa iti cumperi apartament. Asta e telul tau. Sa spunem ca te costa 50.000 de euro.  Atunci telul tau e sa faci rost de 50.000 de euro. Cum faci asta? De cele mai multe ori oamenii apeleaza la un credit.

Si telul dintr-o data devine : “sa obtin un credit de 50.000 de euro”. ┬áSi daca derulezi filmul invers, de fapt creditul e un vehicul ca sa obtii un tel – cei 50.000 de euro care sunt un vehicul ca sa ai propria ta locuinta.

Deci ce e? Tel sau vehicul? Te-am bagat in ceata? Specialitatea casei! ­čÖé

Sa zicem ca e si una si alta ca sa impacam pe toata lumea?

Stiti ce e frumos – ca exista un tel final – fie ca vrei locuinta, fie ca vrei 2000 de euro lunar, fie ca vrei orice tel de pe lumea asta. In realitate vrem cu totul altceva… suspans… te-ai intrebat vreodata de ce traim? …. si nu cumva intrebarea asta contine in ea raspusul?

Nu cumva traim pentru trairi?

De ce vrei bani?   Nu cumva pentru sentimentul de siguranta/libertate/etc pe care ti-l dau banii?

De ce vrei locuinta? Nu cumva pentru sentimentul de confort pe care il ai “acasa”?

De ce vrei familie? Nu cumva pentru sentimentul de iubire pe care il simti in familie?

Cred ca telul final al fiecaruia dintre noi sunt trairile, sentimentele – si toate celelalte sunt vehicule!

Toate telurile sunt vehicule pentru trairi. De-aia le vrem! E ceva gresit in asta? Cu siguranta nu!

Doar vreau sa spun ca e imporant sa fim constienti de telul nostru suprem: Viata – de la “a trai – traire” – verb intranzitiv de conjugarea a IV-a. ­čÖé

Asa ca uite recomandarea mea, pe “foarte scurt”: hai sa ne fixam teluri si sa le atingem.

Si sa le folosim ca vehicule pentru trairile noastre.

 

Errare humanum est. A fi om e omenesc. :)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}