Errare humanum est. A fi om e omenesc. :)

by Liviu  - November 29, 2012

Acum cateva zile am avut workshop-ul “Trezeste Liderul din Tine” la Bucuresti. A fost multa informatie de livrat si timpul scurt.

Multe intrebari si multe wow-uri, multa energie si multa buna dispozitie presarata printre exercitiile de transformare personala.

Si unele din feedback-uri spuneau ca ar fi bine sa insist mai mult pe partea de leadership. Pe ce inseamna si cum poti sa ajungi un leader mai bun.

Probabil ca am sa revin mai des asupra subiectului asta, dar hai mai intai sa gasim un punct de plecare: in ce context discutam?

Si uite care e contextul: oamenii sunt oameni! Si de data asta nu puteti sa ma contraziceti ­čÖé Ca vorbesc in truisme!

– Oamenii sunt uneori egoisti

– Oamenii uneori renunta. Renunta la visuri, isi parasesc job-ul, ┬ápartenerul de viata, renunta la dieta, uita sa se ingrijeasca de sanatate, uita de telurile de Anul Nou…

– Oamenii uita uneori sa te sune cand nu mai pot veni la intalnire.

– Oamenii uneori sunt duri, agresivi.

– Oamenilor le place uneori sa barfeasca, sa critice.

– Oamenii uneori uita sa aprecieze ceea ce au in viata sau ceea ce primesc si uneori le iau “for granted” – adica de parca li s-ar cuveni totul.

– Oamenii uneori iau decizii ilogice, fara discernamant.

– Oamenii cred ca au mereu dreptate.

…….

Si ramanem surprinsi de cele mai multe ori de toate cele mentionate mai sus, uitand la randul nostru ca oamenii sunt oameni. Sunt umani. ­čÖé Si a gresi este omeneste.

De ce sa te lupti cu natura umana? De ce sa incerci sa schimbi cromozomii? De ce sa nu ii accepti asa cum sunt? Si sa mergi mai departe!

Asta pare a fi perspectiva de succes a liderilor adevarati: nu isi pierd timpul incercand sa schimbe oamenii, sa le rezolve problemele (care de cele mai multe ori sunt datorate perceptiilor proprii) sau sa elimine toate problemele care exista pe glob!

Liderii de succes reusesc sa gestioneze problemele, nu sa repare problemele.

Probleme vor fi tot timpul. Toata viata!

Apropo, din cate stiti voi, a reusit cineva de cand e lumea si pamantul sa elimine toate problemele din viata lui? Stiti pe cineva?

Ma gandesc ca nu.

Probleme au fost, probleme sunt inca, si-or fi in neamul omenesc! (Seamana cu un vers dintr-un cantec patriotic, nu stiu de ce mi-a venit sa il scriu aici, dar suna funny! ­čÖé )

Intotdeauna vor exista “probleme”! Sau ziceti-le provocari, ca sa zicem ca folosim vorbirea pozitiva.

Liderii de succes accepta faptul asta: ca probleme vor exista intotdeauna. ┬áSi pur si simplu invata sa traiasca si sa gestioneze “problemele” in loc sa se stresseze pentru fiecare problema din viata lor.

Simplu? Poate ca nu. Folositor? Poate fi un punct de plecare? Eu zic ca da!

Sa il definesc ca pe unul dintre primii pasi catre un leadership de succes? De ce nu?!

Sa accepti ca provocarile vor exista toata viata si sa nu te mai lupti cu ele sperand ca o sa dispara. Mai ales in ceea ce priveste oamenii.

Concluzia: Nu mai incerca sa ii repari pe altii sau sa le rezolvi problemele. Concentreaza-te mai bine pe ceea ce vrei tu sa traiesti!5 speech-uri inspirationale
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}