Tell, Sell, Ask, Join

by Liviu  - January 24, 2013

Tell – Sell – Ask – Join – cu siguranta ati mai intalnit cuvintele astea.  (e haios ca Google translate le traduce “Spune – Vindem – Întreabă – Join” 🙂 )

Eu n-am stiut ca au legatura unele cu altele pana anul trecut, la Business Days cand am fost la una din conferintele despre Leadership.

Dar daca tot ma intereseaza cum sa descopar si mai mult leaderul din mine atunci e nevoie sa lucrez cu mine, nu?

Sunt mai multe stiluri de a conduce o echipa, sunt mai multe stiluri de leadership. Uite cum se defineste  fiecare:

TELL – Liderul decide si spune si celorlalti care e decizia lui si ce anume sa faca. Fara explicatii, fara motive, eventual cu detaliile aferente implementarii taskului respectiv. Poate fi folosit la intrarea unui nou membru (novice) în echipa, deoarece acest stil permite liderului sa ii spuna exact ce are de facut si atat.

SELL – Liderul decide si apoi explica echipei contextul si de ce a luat decizia respectiva. Liderul vrea ca echipa sa inteleaga care a fost rationamentul din spatele deciziei si pe urma se asteapta ca echipa sa actioneze in conformitate cu decizia. Stil recomandat de folosit dupa perioada de acomodare.

ASK – Liderul prezinta echipei situatia impreuna cu o propunere de decizie.  Echipei i se cere sa furnizeze pareri legate de situatie si legate de decizie si eventuale optiuni. Pe urma liderul decide. Stilul are ca rezultat dezvoltarea autonomiei membrilor din echipa.

JOIN – Liderul prezinta echipei situatia. Echipa analizeaza situatia si lucreaza pentru o decizie. Liderul poate sa faca sau nu parte din echipa care lucreaza. Daca face parte, atunci e o voce egala cu a celorlalti in procesul decizional. Membri echipei sunt proactivi si liderul poate avea partea lui de pasivitate. insasi membri care se lovesc de provocari cauta si gasesc solutii.

Foarte frumos, patru stiluri – mi-a fost mai clar cum pot actiona in echipa.

Si pe urma, poate te-ai intrebat si tu, care e cel mai eficient stil?

Cel mai eficient e sa le folosesti pe toate. Liderii de succes asta fac. Si in plus liderul si membrii sunt si in postura de a sti ce fel de stil practica intre ei!

Mai putin eficient e sa folosesti un singur stil de leadership in toate situatiile, consecvent,  si cu toti membrii echipei indiferent de pozitia lor.

Cel mai putin eficient: Liderii cu cele mai mici rezultate in echipa sunt cei care folosesc toate stilurile, insa fara a sti de ce si unde sa le foloseasca pe fiecare!

Tell, Sell, Ask, Join – esti lider – le poti folosi constient de-acum inainte!

 

Atentie la masinile care merg cu avariile puse!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}