De la pretentie la recunostinta – un exercitiu constient

by Liviu  - May 30, 2013

Ma uitam pe caietul de la seminarul de anul asta de la Londra cu Tony Robbins: am scris mai multe decat in orice alt an. Credeti ca a spus el mai multe decat alta data? Eu nu cred, cred ca eu aveam urechile mai deschise (sau mai mari? ­čÖé ­čÖé )

Mi-a ramas intiparit in minte o remarca de-a lui Tony, legata de pretentiile pe care ni le creeaza societatea curenta. Avem atat de mult confort si atat de mare acces la tehnologie si la lucruri care nu existau pana acum, ca uneori uitam de cat de binecuvantati suntem.

Si Tony povestea despre un avion si o companie aeriana care a echipat unul din zboruri cu tehnologia necesara ca pasagerii sa aiba acces la internet wireless.Pentru prima data in istoria companiei respective, pasagerii aveau acces la internet chiar in timpul zborului.

Bineinteles ca toti pasagerii au aplaudat cand au fost anuntati de noua facilitate, ce s-a intamplat insa este ca din cauza conditiilor tehnice precare, internetul a picat dupa vreun sfert de ora de la punerea lui in functiune.

Ei bine, de data asta reactia pasagerilor a fost una de furie, dezamagire chiar revolta impotriva echipajului de zbor si a companiei aeriene.

Iti dai seama? Esti pentru prima oara participant la un eveniment istoric, un moment unic creat pentru tine – si tam nesam consideri ca darul ala e ceva natural, ca ti se cuvine fara sa faci nici un efort si in plus faci un scandal monstru daca nu ti se mai da!

Si aici solutia e una simpla – constientizarea starii asteia de “mi se cuvine” si transformarea ei in una de recunostinta!

Cum ar fi daca tot ceea ce luam “FOR GRANTED”, am transforma in sentiment de recunoastinta?

 Cynthia Ozick o exprima superb in afirmatia ei:
[blockquote] “Deseori suntem pretentiosi si consideram ca ni se cuvin chiar lucrurile pentru care ar trebui sa fim cei mai recunoscatori!”[/blockquote]

Gandeste-te la zborul cu avionul: iti dai seama ca poti sa zbori deasupra norilor? Ca poti sa mananci, sa bei, sa mergi chiar la toaleta la mii de kilometri deasupra Pamantului?

Uneori cand merg sa fac cumparaturile in supermarket ma uit la raionul de fructe si ma minunez cate lucruri ne sunt accesibile fara sa facem mare efort.

Cand te gandesti ca bananele alea sunt acolo langa tine si n-a trebuit sa le ingrijesti, culegi, transporti tu!

Cate carti exista oare pe piata care iti pot schimba viata?
[blockquote]Cand te gandesti ca nu a trebuit sa le editezi, scrii, publici tu![/blockquote]

Cate tipuri de incaltaminte, haine, accesorii de vestimentatie or exista la dispozitia noastra?
[blockquote]Cand te gandesti ca n-a trebuit sa le creezi, desenezi, croiesti tu![/blockquote]

Cate tipuri de masini exista?
[blockquote]Cand te gandesti ca n-a trebuit sa le inventezi tu![/blockquote]

Traim in timpuri pline de avantaje, insa uneori confortul care presupunem ca ni se cuvine ne opreste sa fim cu-adevarat recunoscatori.

Uita-te in jurul tau: ce folosesti in viata ta curenta si ai impresia ca ti se cuvine? Ei bine , ala e un motiv de recunostinta.

Hai te rog uita-te chiar acum! Ce lucruri ai observat pentru care sa fii recunoscator?

Si lasa-mi un comentariu sa stiu ca intr-adevar ai observat lucruri pe care nu le-ai vazut pana acum…

Alege-ti o problema mai mare de rezolvat!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}