8 capcane de care sa ai grija cand ai intentia sa te dezvolti

by Liviu  - July 21, 2013

Acum vreo doua zile, stateam de vorba cu o prietena despre “etape” in evolutia fiecarui om, de lucruri pe care le faci si de lucruri pe care nu le faci la timpul lor…

Vorbeam de cat de tarziu am pornit seminariile… si ea imi zicea “e, n-a fost momentul“… si in urechile mele a sunat bine, linistitor si in acelasi timp a facut un super zgomot, a sunat ca o sirena, pentru ca am auzit de muuuuulte ori, in mediul in care stateam acum cativa ani buni “cand o vrea Dumnezeu“… o infinit repetata scuza a lipsei de actiune.

Si ce sa vezi, ca tocmai era proaspata ideea, dau peste  “Cele 15 legi ale dezvoltarii personale” – o foarte recenta carte de John C. Maxwell.
Si dau de  prima lege a dezvoltarii personale – John Maxwell identifica 8 capcane ce tin de prima lege a dezvoltarii personale – Legea Intentiei.

Atunci cand ai teluri si vrei sa te dezvolti apar asa numite brese, conceptii eronate care te tin pe loc.

Uite care sunt, in viziunea lui Maxwell:

[blockquote]1. Capcana presupunerii – “Presupun ca dezvoltarea vine de la sine”

Apare atunci cand crezi ca dezvoltarea personala vine de la sine, ca si cresterea de atunci cand ai fost  copil. In realitate lucrul asta nu se intampla daca nu iti propui , dupa ce ai terminat cu scoala, sa mergi in continuare sa te instruiesti.
2. Capcana cunostiintelor necesare – “Nu stiu cum sa ma dezvolt la nivel personal”

Apare atunci cand cei din jurul tau nu iti pot fi modele in directia in care tu vrei sa te dezvolti si nici nu iti vine in minte sa cauti un model in alta parte.

Le ceri parerea si uneori le-o urmezi, dar ai impresia ca va trebui sa inventezi tu roata – si o inventezi lovindu-te cu capul de pragul de sus.
3. Capcana momentului oportun – “Nu e momentul potrivit sa incep”

Atunci cand astepti momentul perfect ca sa actionezi. Anotimpul, oamenii potriviti, conditiile perfecte.  Nu exista asa ceva. Singurul moment e acum.

4. Capcana erorilor – “Mi-e teama sa nu fac greseli”

In procesul de dezvoltare cauti raspunsuri pe care nu le ai. Rezolvari la situatia ta, rezultate pentru dorintele tale.  Poate o sa suferi, poate o sa te doara, poate o sa pari penibil uneori. Da-ti voie sa gresesti.

5. Capcana perfectiunii – “Trebuie sa identific cea mai buna modalitate inainte de a incepe”

Ideal ar fi sa stii tot drumul inainte de a pleca la drum. Nu se va intampla asta! Fa primul pas si drumul ti se va dezvalui la fiecare pas. Si cum spuneam intr-un alt articol, deciziile se iau nu pe baza certitudinii de 100% ci pe baza probabilitatii (vezi 5 reguli de respectat atunci cand iei decizii importante

 

6. Capcana inspiratiei – “Simt ca nu sunt inspirat sa fac acest lucru”

Apare atunci cand crezi ca trebuie sa fii intr-o stare de inspiratie ca sa actionezi. Chiar si cei mai inspirati artisti spun ca succesul, dezvoltarea inseamna mult mai multa transpiratie decat  inspiratie. Asculta-i pe cei de la NIKE:  Just DO It!

7. Capcana comparatiei – “Cailalti sunt mai buni decat mine”

Apare atunci cand te compari cu ceilalti, cand perceptia ta despre rezultatele lor ii pune pe ei pe un piedestal unde tu nu poti ajunge. Si minimizezi ceea ce poti, ceea ce ai, ceea ce faci, ceea ce esti.

8. Capcana asteptarilor – “Credeam ca va fi mult mai usor”

Apare atunci cand ti se pare greu. De fapt ce inseamna cuvantul asta “greu”. Inseamna ca e nevoie de mai mult timp si de mai multe resurse decat te asteptai. Si cine ti-a creat asteptarile? Si oare nu le poti schimba? Din presupunerea ca “e nevoie de implicare  pe termen scurt”, in “dezvoltarea e un proces continuu care dureaza toata viata”.

[/blockquote]

Fiecare ar merita un articol special ca sa fie disecata – am sa ma opresc deocamdata doar la imaginea de ansamblu: toate povestile astea mi-au trecut prin cap si mie de mii de ori. TOATE! Fara exceptie.

Am presupus ca o sa ma dezvolt “volens – nolens” – si pe urma am inteles ca schimbarea e intr-adevar de la sine – dar nu si progresul. Mi-a lipsit si uneori imi lipsesc, bucati mari dintr- un plan general de dezvoltare, am invocat de multe ori scuza cu “o sa-i vina timpul, cand o vrea Domnul” etc etc etc… toate imi sunt super familiare… parca mi-a citit toate indoielile si presupunerile si incertitudinile prin care am trecut si prin care mai trec inca uneori…

Macar acum mi le-am constientizat!

Sunt 8 capcane – sau poate or fi mai multe – cert e ca nu mai am cum sa emit scuza ca nu le stiu 🙂
Ai si tu o intentie, un proiect, o idee si iti spui si tu: “nu i-a venit inca timpul” ?

Daca da, acum dupa ce le-ai vazut si tu cele  8 capcane, te-as intreba:  oare nu e o poveste pe care ti-o spui, oare nu cumva e o scuza pe care o to invoci?!

Te invit sa reflectezi la asta (rapid, nu mult) si sa treci la ACTIUNE!

Si daca ti-a placut sa identifici capcanele – da share mai departe sa ii ajuti si pe ceilalti! Just DO It!

 

Cele 15 legi ale dezvoltarii personale

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}