Arta dezvoltarii personale a lui Florin Rosoga

by Liviu  - October 6, 2013

Unul din cele mai dificile lucruri e sa fiu sincer cand mi se cere sa fiu sincer 🙂

Sunt sincer de obicei, in mod autentic, atunci cand nu mi se cere, si uneori, dupa, ma intreb daca nu cumva am fost prea sincer – insa atunci cand mi se cere din start sa fiu sincer am o mica ezitare – “ce-o fi vrut sa spuna cu asta?” sau  “oare cat de sincer pot sa fiu?”

Mi s-a cerut sa fiu sincer legat de cartea lui Florin Rosoga – “Arta dezvoltarii personale“.

Daca tu, cel care citesti articolul asta mi-ai cere acelasi lucru, prima reactie ar fi sa te intreb ce vrei de la cartea asta? Ce te astepti sa primesti?

Si mai ales unde te afli? Esti la inceputul drumului tau in dezvoltarea personala sau esti deja mai avansat – ai inceput deja sa culegi roadele instruirii?

De ce te-as intreba toate astea?

Pentru ca in functie de asta poti sa te orientezi cum sa o folosesti.

Initial am descris cartea in cinci cuvinte: Simplu, curat, structurat, personal, aplicabil.  

Am sa dezvolt insa un pic – ca sa iti fie de folos privirea de ansamblu.

As pleca chiar de la titlu, pentru ca Florin a numit-o in mod inspirat as zice eu – “Arta Dezvoltarii Personale”.  Doua lucruri – stiinta si non-stiinta imbinate sub aceeasi titulatura.

Dezvoltarea personala intr-o definitie neconventionala inseamna urmarirea constienta a telurilor personale, inseamna crestere, dezvoltarea constientei de sine si implicit a abilitatilor personale, inseamna aplicarea metodelor de imbunatatire a calitatii vietii. E intr-un final un fel de stiinta a cum sa iti atingi scopurile, dorintele personale.

Arta vine insa in momentul in care alegi una dintre caile existente pentru a ajunge la telurile tale.

Pentru ca nu exista doar o singura metoda, nu exista (slava Domnului!) doar o singura cale, ci probabil o infinitate.

Drumul pe care ti-l propune cartea lui Florin e impartit in 4 etape:

  • I. Fundația 
  • II. Activare
  • III. Dezvoltare 
  • IV. Evoluție

Fiecare din etape are la randul ei subetape, fiecare presarate cu ce e cel mai important, strategii ca sa pui in PRACTICA ceea ce inveti. Aici Florin e cu-adevarat un maestru – nimeni nu cred ca stie mai bine decat el sa structureze informatia. Si aici vine ideea de baza: cartea e un un caiet de lucru.

Nimic nu e mai important pentru o carte de dezvoltare personala, decat sa iti arate cum sa obtii rezultate. Si bineinteles ca o sa fie nevoie de actiunea ta – sa nu iti faci griji de asta! – dar daca nu ai o harta a teritoriului in care te invarti , o sa trebuiasca sa te descurci tu singur.

Florin te va lasa sa alegi din multitudinea de exercitii pe care ti le ofera, insa nu te va lasa singur.

Am si un mic avertisment: nu te astepta sa fie o carte motivationala, una din acelea care te ajuta sa te umfli in pene pentru doua zile si pe urma sa revii de unde ai plecat. Eu unul nu am simtit asa ceva in ea.

E mai degraba practica,  cu multe indemnuri la actiune. Si iar un avertisment: daca nu iti place sa ti se dea sfaturi, n-ai s-o gasesti prea atractiva.

Ai sa gasesti extrem de des verbe la imperativ “Invata”, “Fii pragmatic”, “Petrece timp”, “Da-ti voie”, “Vorbeste pozitiv”, “Evita televizorul”, “Trezeste-te”, “Revezi”, “Citeste” si multe altele.  Invitatia e sa o citesti si sa o aplici atunci cand esti dispus sa primesti indemnurile pe care le face aproape fiecare pagina.

Nu cred ca exista vreun domeniu pe care cartea sa il fi lasat deoparte si chiar daca nu sunt analizate in mod exhausitv – gasesti cu siguranta ce sa iti iei pentru fiecare arie din viata ta.

Asa ca ia-o cu incredere si extrage-ti din ea ce ti se potriveste, in drumul catre implinirea viselor tale.


Arta Dezvoltarii Personale
Florin RosogaArta Dezvoltarii Personale

 

 

4 chei importante din seminarul "Show me the Money!"
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}