Doua lucruri care influenteaza un lider

by admin  - February 24, 2012

Am zis lucruri? Nu sunt tocmai lucruri, dar n-am stiut cum sa le denumesc.

Ascultam (a nu stiu cata oara) un audio book cu Tony Robbins in care vorbea despre esenta unei afaceri. Despre ce anume e influentata o afacere, ce ii creioneaza succesul sau insuccesul. Iar unul din raspunsuri era clar: liderul care conduce afacerea.


Si daca o afacere e influentata de lider, atunci oare ce il influenteaza pe lider?

Sunt doua forte:

1. Starea interioara

2. Harta mentala

Prima forta, “starea interioara“, este cea care se refera la actiunile si deciziile pe termen scurt. Starea de spirit influenteaza moment de moment modul in care liderul actioneaza, modul in care conduce afacerea spre dezvoltare. Sau si mai direct spus, modul in care atrage profitul. Banii!!!

Banuiesc ca vreti si un exemplu. E scos un pic din context dar va va da o imagine: Vi s-a intamplat vreodata sa nu reusiti sa va odihniti suficient, starea voastra de ne-odihna sa se transforme in iritare, sa emane in jur si drept rezultat  sa va comportati cu ceilalti ca si cum n-ar face nimic bun?

Sau vi s-a intamplat vreodata la randul vostru sa fiti apostrofat, criticat, ┬áagresat – fara motiv si fara rost de cineva care era nervos din alte considerente?

Astea sunt doar doua exemple in care starea de spirit a unei persoane se rasfrange negativ asupra unei afaceri si a echipei care construieste acea afacere (angajati, colaboratori sau parteneri).

A doua forta, de data asta cu efecte vizibile mai degraba pe termen mediu si lung e legata de hartile lui mentale. E importanta acea perceptie a realitatii pe care liderul o manifesta prin crezuri, valori, comportament. Harta mentala e cea care ii decide viziunea, strategiile, planul pe termen lung.

Adica pe scurt: esti lider – ai painea si cutitul, responsabilitatea e la tine. Controleaza-ti cat mai des starea interioara, construieste-ti cu intelepciune hartile mentale.

Pentru prima parte, mai ales daca ai participat la unul din seminariile “Trezeste Banii” stii ca e vorba de 3 componente care determina starea interioara: fiziologie, focus, limbaj.

Pentru partea a doua: hartile mentale – una din metodele pentru imbunatatirea lor este instruirea continua. Instruirea, acumularea si integrarea de noi informatii schimba pas cu pas (sau uneori brusc :)) hartile mentale, perceptia realitatii.

Si toate astea duc la un singur lucru. Decizii.

Se spune ca succesul vine odata cu deciziile bune. Deciziile bune vin din experienta. Iar experienta vine din decizii gresite. ­čÖé

Dar despre asta, despre decizii, intr-un articol viitor.

Superficialul, profesionistul si maestrul

Leave a Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}