Superficialul, profesionistul si maestrul

by admin  - February 27, 2012

Suna ca un titlu de film: “Superficialul, profesionistul si maestrul”. As fi putut sa ii zic: “Superficialul, aurul si ardelenii”? 🙂
De fapt cele 3 tipologii le-am gasit la Tony Robbins si suna in original: “dabbler, stresser and master”. Adica altfel spus amatorul, stressat-ul si maestrul.

Dincolo de dificultatea de a traduce termenii, hai sa va spun ce inseamna fiecare. Si cand le-am inteles de la Tony mi-am dat seama ca tipologiile astea se manifesta in toate domeniile vietii, asa ca le veti recunoaste fie in business, fie in relatii, fie in sport, in domeniul financiar sau in orice alt domeniu.

Hai sa le descriu pe fiecare:
1. Superficialul (amatorul) – e cel care vrea sa ajunga la rezultate, porneste sa lucreze, sa practice, dar dupa cateva luni, cand isi da seama ca ii va lua mai mult timp decat a estimat el la inceput, renunta si se entuziasmeaza in curand de alta idee.
Ce e interesant e ca acum am inteles si de ce fac ei asa! Si asta am sa explic intr-un articol viitor despre ce este Efectul de Training – ca sa vedeti cat de interesanta e fiinta umana si ce cauta de fapt fiecare.
Asa ca nu e de condamnat comportamentul lor, e doar un vehicul pe care l-au gasit pentru a isi implini o nevoie. Mai neplacut e ca “superficialul” nu ajunge la performanta.

Sa va dau si cateva exemple si sunt sigur ca unele din ele le aveti in viata voastra de zi cu zi.
In antreprenoriat: superficialul se indragosteste de o idee de business – (asigurari de exemplu) se implica si dupa cateva luni gaseste o alta idee (site-uri incarcari cartele telefonice) dar nu trece mult si isi da seama ca ar putea sa vinda foarte usor mobila si altele.
In network marketing (ta naaaa): superficialul ai sa vezi ca schimba firma cu care lucreaza la cateva luni sau cel mult la un an doi. Daca nu cumva face mai multe MLM-uri in acelasi timp!

2. Profesionistul. L-as traduce mai degraba “stressat-ul”. Pentru ca el atunci cand nu ajunge la rezultate se zbate. Se stresseaza, cauta, se enerveaza, isi dubleaza munca, se da peste cap sa inteleaga – si pana la urma reuseste! E tipul de om care darama muntii prin perseverenta lui.

Ca exemplu: gasiti un om de succes, care a muncit ani de zile doar la afacerea lui. Statistic, majoritatea oamenilor de succes sunt genul de “stresser”. Nu se dau batuti nici in ruptul capului, si persevereaza pana isi realizeaza visul.

3. Maestrul reprezinta tipologia cea mai “frumoasa” (din punctul meu de vedere)! Maestrul stie ca va intampina obstacole, si nu numai ca are rabdarea si perseverenta sa continue, dar mai mult, stiind ca o sa aiba obstacole cauta la randul lui modele, persoane care au trecut deja pe acolo si isi propune sa invete de la ele. Pentru ca e mult mai usor asa. Cam orice am putea experimenta, deja cineva a trait experienta noastra si ne poate ghida.

Tony Robbins pare a fi un astfel de maestru. Abilitatea pe care o are si pe care o preda cu orice ocazie este “modelarea celor care au succes”. Maestrul stie ca poate ajunge mult mai usor la succes modeland (imitand) gandirea si comportamentul celor care au deja succes.
Intrebarea pe care si-o pune maestrul este: “cine ar putea sa ma invete calea pe care trebuie sa merg ca sa ajung la rezultatul pe care mi-l doresc”. Si tot intreband cu insistenta, intr-un final gaseste.

Dupa ce am aflat tipologiile astea trei, mi-am dat seama unde ma incadrez eu. 🙂 Si nu numai asta, dar mi-am dat seama si ce as vrea sa fiu.

“Dabbler, stresser and master” – superficialul, profesionistul, maestrul – amatorul, stressat- ul, maestrul.

Idea e simpla: oamenii au dorinte si in functie de tipologia lor ajung sau nu la rezultatele dorite.
Si cum ai da-o, cum ai traduce, “maestru” ramane la fel – e calea cea mai recomandata. Modelarea.
Si intrebarea e simpla: pe cine as putea sa modelez?
Cine a ajuns deja acolo unde vreau eu sa ajung si cum as putea sa gandesc si sa fac la fel?

Leave a Reply

  1. Salut Liviu!
    Mulţumesc pentru că scrii aceste articole! Eu le găsesc foarte utile.
    Mi se par foarte interesante cele 3 tipologii şi au sens 🙂
    Din păcate am conştientizat(chiar dacă ştiam asta de ceva vreme) că eu fac parte din categoria “amatorului”. De când mă ştiu, eu am fost curios şi interesat de lucruri diverse din domenii foarte diferite. Caut şi mă documentez despre orice îmi atrage atenţia. Uneori este obositor, dar de cele mai multe ori este plăcut să ai cunoştinţe vaste. Uneori poaţi face şi nişte legături interesante între informaţiile pe care le ai. Sau poate doar mi se pare mie, şi în felul acesta doar îmi găsesc o justificare pentru a nu mă axa doar pe un lucru.
    Poate mai am nevoie de timp să “mă stabilizez”, cu toate că pentru mine asta(a mă stabiliza) sună groaznic, precum o înfrângere. De când am văzut prima oară clipul “Everybody’s Free to wear sunscreen” am rezonat foarte tare cu partea asta( http://www.youtube.com/watch?v=Qk6Oc-YjR8c&t=2m11s ) şi m-am regăsit acolo. Chiar dacă am un job, fac facultate şi vreau să merg la Masterat, în continuare habar nu am ce voi face în viitor, dar cred că toate aceste informaţii pe care le culeg îmi vor fi folositoare.
    Mulţumesc încă o dată pentru articol şi îţi doresc o săptămână abundentă pe toate planurile!
    Numai bine,
    Bogdan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}