Efectul de training

by admin  - June 3, 2012

Termenul asta de “efect de training” vine din sport, si e mai ales legat de fitness si aerobic.

Pe scurt, progresul, raportat la efortul facut nu e niciodata liniar. Daca la inceput, muschii se dezvolta vertiginos, la un moment dat apare fenomenul de platou, adica progresul, dezvoltarea muschilor e departe de a recompensa efortul facut.
Si sportivii se confrunta deseori cu blocaje la nivel psihologic, dezamagiri si depresii datorita lipsei rezultatelor – in ciuda eforturilor facute.

Da’ce credeti ca numai ei? La fel se intampla in dezvoltare personala. La inceput esti nou, orice carte, orice training, orice concept te ajuta sa te dezvolti, sa iti largesti constienta si aria de cunoastere.
Vine insa un moment in care pare ca orice ai face nimic nu inainteaza. Mai rau, ai impresia ca lucrurile sunt mai rele decat inainte, nu se prefigureaza nici un orizont palpabil. Lucrezi, lucrezi si parca in zadar!

La fel se intampla in afaceri! Uneori ai impresia ca nimic nu mai merge si iti vine sa renunti (ce pacat ca e un articol public si n-am voie sa folosesc expresia “iti vine sa iti bagi picioarele” ­čÖé )!
La fel se intampla – surpriza – si cu oamenii cu care lucrezi in echipa! La fel se intampla cu oamenii dintr-o echipa de vanzari. Sunt motivati la inceput, apoi pare ca nimic nu ii mai misca, parca involueaza totul. Parca totul se misca in reluare si telurile pe care ti le propusesei la inceput in loc sa se apropie se indeparteaza!

Si iti vine sa opresti totul, sa renunti la tot! Sa renunti la instruire, sa renunti la afacere, sa renunti la a-ti sustine oamenii sau sa renunti la a ii trimite la traininguri.
Ar fi insa, cea mai mare greseala! Pentru ca zona de platou e normala! Chiar mai mult, te poti astepta la o scadere a performantei in apropierea zonei de platou. Totusi, nu te opri din exersat! Nu renunta la afacerea ta! Nu opri instruirea pentru oamenii tai!
Pentru ca dupa zona de platou urmeaza o noua etapa de performante! Urmeaza un nou progres.

Ce atitudine poti sa ai? Ce strategii poti sa aplici? Depinde de personalitatea ta- daca esti superficial, profesionist sau maestru (am vorbit despre asta AICI)

Asa functioneaza Universul asta – ca sa poti creste e nevoie de re-calibrare. E nevoie de o noua perspectiva. E nevoie de re-coaching (sper sa existe termenul asta in limba romana ­čÖé ) – de reinnoire a energiei – si ceea ce parea o ditamai piatra de hotar va deveni o ditamai oportunitate, o poarta spre un salt nou – calitativ – desigur.

Ok, hai sa recapitulam informatia:

In dezvoltare, pe orice domeniu, progresul la un moment dat nu mai reflecta efortul depus. Apare ceea ce se numeste platou. “Muschii” (fizici, mentali, emotionali – spune-le cum vrei ) nu se mai dezvolta cu aceeasi viteza, chiar daca numarul de greutati si repetari e considerabil mai mare.

Solutie: IMERSIUNEA, REPETITIA SPATIATA si COACHING-ul de calitate care sa te reorienteze catre telurile tale, care sa iti readuca aminte de rezulatele pe care ti le doresti.

Acum poate e mai clar de ce merg de mai multe ori la un seminar si de ce recomand sa se mearga in mod repetat la instruire! (ca de mult voiam sa raspund si la intrebarea asta!) Acum poate e mai clar de ce gasesc tot timpul lucruri noi intr-un seminar live cu Tony Robbins desi am participat (deja) de 4 ori.

Hai inapoi la exersarea elementelor de baza! Sunt lucruri pe care le stim de fapt, dar le-am mai pierdut cumva din vedere.

Si uite asa ajungi sa simti ca “maiestrie” e cuvantul care defineste ascendenta ta continuua.

4 niveluri de performanta si 2 milimetri de exceptie

Leave a Reply

 1. Asa este, progresul se face in valuri: creste, scade 30-50% din cresterea precedenta, creste iar 120% din scarea anterioara si tot asa pana sus de tot ­čśÇ

  Multumesc ca mi s-au confirmat ideile pe care le aveam despre acest lucru. ­čÖé

 2. Ca bine zici. Ma bucur ca ai scris despre asta si mi-ai adus la cunostinta niste informatii pe care le stiam dar pe care le treceam cu vederea.

  In adolescenta eram foarte slab si am decis sa ma apuc de fitness. Primele 8 luni au trecut cu greu pana sa apara primele rezultate. Cand rezultatele au inceput sa se vada, imaginea pe care o aveam despre mine se imbunatatea pe zi ce trece impreuna cu increderea in mine. Merg la sala sa ma intretin si in ziua de azi si sunt foarte multumit de felul in care arat si ma simt!

  Acum, in afaceri trec exact prin aceasta stare si rezultatele intarzie sa apara. Dar si cand vor incepe sa apara… ­čśÇ

  Multumesc! si Succes !

 3. Apropo de…modelare,unde te duci la seminariile lui Tony Robbins(e acelas cu Antony Robbins sau…nu!)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}