3 ingrediente pentru a atinge maiestria intr-un domeniu

by admin  - April 29, 2012

Mai sunt cateva zile pana cand plecam la Londra la Unleash the Power Within – stiti voi seminarul ala super-energetic al lui Tony. Si mi-am reluat manualele din anii trecuti sa imi amintesc ce am mai trait acolo…

Tony Robbins vorbeste deseori despre “achieve mastery”. Despre a atinge maiestria. Fie ca e vorba de job, de familie, de corpul fizic, de domeniul financiar, sunt 3 unelte care te duc la excelenta.

1. Gaseste un model de urmat
Nu e nevoie sa mai inventam roata! Succesul lasa urme. Cei care si-au construit succesul au facut pasi pe care ii poate face fiecare dintre noi.
Asta pe scurt inseamna: gaseste pe cineva care a atins succesul pe care tu il doresti – o data sau in mod repetat – si copiaza reteta.
Un singur avertisment – nu cauta sa gasesti doar sa aiba rezultate bune – ci sa fi atins excelenta! Poti reduce zeci de ani de studiu la cateva zile sau saptamani – daca ai gasit persoana potrivita. Si copiaza reteta – atat a gandirii cat si a comportamentului!

2. Imersiunea
Cum crezi ca se invata mai usor o limba straina? Citind din carti, sau traind in tara in care se vorbeste limba respectiva? Cum inveti mai usor limba italina? Nu cumva traind in Italia?
Clar – cu cat stai mai mult in mijlocul celor care vorbesc limba pe care tu vrei sa o inveti cu atat o sa fie mai simplu. Si mai eficient – cu rezultate mai rapide.
Vrei rezultate financiare mai rapide – stai mai mult “imersat” in informatii legate de jocul mintii si al banilor.

Un P.S. la topicul asta: va invit sa mergeti sa participati fie la un seminar de-al lui Tony fie la un seminar Millionaire Mind Intensive, fie la un “Next Step” cu Joseph McLendon. sa vedeti acolo “imersiune” in informatie si trairi. Si Tony ramane de departe cel mai tare la capitolul asta!

3. Repetitia spatiata
Din cand in cand intoarce-te si repeta ce ai invatat.

Ne intorceam vineri de la Timisoara si pe drum catre Bucuresti, in masina – ascultam un audio-book de Michael Gerber – Mitul Antreprenorului. Desi il mai ascultasem de cateva ori – am inteles lucruri noi! Nu cumva vi s-a intamplat si voua ceva de genul asta?!

Principiul e simplu si a fost enuntat in 1967 de Dr. Paul Pimsleur. E vorba de principiul repetitiilor spatiate. Orice informatie noua tinde sa fie uitata in cateva minute. Daca o repetam ea ramane în memorie cateva zeci de minute. Daca o repetam din nou, ramane cateva zile, apoi cateva saptamani si tot asa.
Prof. Pimsleur a calculat si care sunt intervalele ideale de repetitie ale cuvintelor sau informatiilor astfel incat sa amanam repetitia cat mai mult posibil, insa fara a pierde informatia.
Desi pare contraintuitiv, cu cat intervalele de repetitie sunt mai mari, cu atat creste eficienta memorarii. Pentru ca informatiile memorate se consolideaza in intervalul de pauza.

Deci – ne intoarcem la vorba latinilor: Repetitio Mater Studiorum Est!
Recomandare: re-cititi o carte care v-a placut! Re-ascultati un audio-book care v-a impresionat. Re-luati un exercitiu care v-a adus rezultate.

E una din cele mai puternice metode pentru a atinge maiestria. Si n-o spun eu – o spune Tony Robbins! ­čÖé

5 trasaturi comune ale celor care ating excelenta

Leave a Reply

  1. Foarte tare ideea de la punctul 3. Nu m-am prea gandit sa recitesc ce am mai citit, tot timpul aveam impresia ca trebuie sa citesc ceva nou, sa stiu mai mult desi n-am luat in calcul ca probabil uitasem mult din ceea ce credeam ca stiu deja ­čśÇ

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}