Cele 4 roti ale (auto)vehiculului financiar

by admin  - April 21, 2012

Adevarata masura a bogatiei, spune T. Harv Eker in “Secretele Mintii de Milionar” e data de valoarea neta a veniturilor, nu doar de banii castigati.

Ce inseamna asta? Ca in afara de banii castigati mai trebuie luate in consideratie si alte componente la fel de importante pentru o evaluare corecta. Uite care sunt cele 4 componente ale valorii nete:

  • Venitul
  • Economiile
  • Investitiile
  • S…….urpriza!

1. Venitul – asta e simplu – e vorba de banii cu care ramai dupa ce ti-ai platit taxele :).

Venitul asta are doua forme – venitul provenit din munca si venitul pasiv.

Iar daca vreti o alta perspectiva, dupa cum probabil stiti (si daca nu stiti o sa vorbim in alt articol) – sunt patru cadrane din care pot veni banii astia: poti avea venituri ca angajat, ca liber profesionist, ca proprietar de afacere si ca investitor.

Venitul provenit din munca este esential pentru ca fara el nu poti avea acces la celelalte componente de care o sa vorbim in continuare.

 

2. Economiile.

A doua roata obligatorie la masina asta. Daca nu  economisesti, oricat de mult ai castiga banii vin si pleaca. Si timpul trece. Si te trezesti la un moment dat ca ai castigat o multime de bani dar nu ai ramas cu nimic care sa te sustina. Si aici recomand regula de baza: plateste-te mai intai pe tine insuti.

Am postat mai de mult si un filmulet pe youtube despre regula asta:

 
3. Investitiile.

Din momentul in care ai deja ceva bani economisiti poti sa abordezi a treia componenta: investitiile. Toata ideea investitiilor e sa nu mai lucrezi tu pentru bani ci sa pui banii sa lucreze pentru tine.
Cel mai simplu mod de a investi e depozitul bancar. Depozite in lei sau in valuta, la termen sau la vedere, cu dobanda capitalizata sau nu.
Pe langa asta se adauga o multime de alte metode dintre care cea mai cunoscuta probabil e investitia in domeniul imobiliar.
E vast domeniul asta al investiilor, asa ca nu o sa il abordam acum.

 

4. Simplificarea!

Asta e elementul surpriza caruia se pare ca putini oameni ii recunosc valoarea. Pentru castigarea jocului mintii si al banilor T Harv Eker insa il scoate foarte mult in evidenta pentru ca merge mana in mana cu economisirea. Fara simplificarea stilului de viata lucrurile n-au cum sa se orienteze catre componenta 3 – cea in care banii muncesc sa aduca alti bani.

Nu e vorba aici de a renunta la tot si a te muta intr-o caverna, nu e vorba de a iti manca de sub unghii, nu e vorba de nimic de genul asceza dusa la extrem. E vorba de constientizarea cheltuielilor aparent logice pe jucarii si alte extravagante care ar putea sa lipseasca. Adica renuntarea la gratificarea imediata in favoarea gandirii valorii banilor pe termen lung. (Am zis renuntare? Da! Si asta aduce durere, stiu 🙂 )

Chiar exista o lege a lui Parkinson (auziti cum il cheama si pe asta! 🙂 ) care spune ceva de genul urmator:  intotdeauna cheltuielile vor creste proportional cu venitul.

Eben Pagan dadea la un moment dat un exercitiu extraordinar: timp de 7 zile monitorizeaza toti banii pe care ii cheltuiesti. Doar atat – monitorizeaza! Fa-ti o agenda, un carnetel in care sa treci fiecare cheltuiala pe care o faci timp de 7 zile. Fiecare banut pe care il scoti din buzunar sau il iei de pe card.
Si chiar dau deseori ca exemplu marturia unui participant la seminariile Trezeste Banii care a venit sa spuna ca dupa ce a facut asta s-a lasat de fumat!!!! Atat de puternica a fost constientizarea!

4 componente, 4 roti fara de care automobilul financiar nu poate sa ruleze in siguranta. 4 piloni fara de care nu poti construi in intregime o siguranta financiara.

3 ingrediente pentru a atinge maiestria intr-un domeniu

Leave a Reply

  1. Interesant articolul. Acum intrebarea este: cati din cei care il vor citi vor pune in practica informatiile de aici? Sper ca, cat mai multa lume va constientiza ca, faptul de a te indatora la banci, de a trai de la un salariul la altul nu este tocmai viata perfecta pe care candva si-o doreau. Numai bine!

  2. Buna seara,

    Eu am alta logica in viata….m-am angajat din 1996 si aproape imediat am inceput sa economisesc din salariu….dar si sa fac credite!Am avut 5 credite pana acum!Au trecut 16 ani de atunci ,mai am 2 ani de credite si sper sa termin…dar va spun ca SUNT FOARTE MULTUMITA DE REZULTAT!Asa am reusit sa am casa mea(achitata deja),mobilata deja si masina mea(mai am putin de plata la ea).M-am platit pe mine insumi in permanenta…am investit in cursuri,master,vacante,carti,spectacole,auto*cadouri de zilele de nasere si nume, si …contributia la pilonul 3 de pensie.Multumesc in fiecare zi pentru ca ‘traiesc de la un slariu la altul’,pentru ca fara credit nu as fi realizat nimic….concret…eu am luat apartamentul cu 8500 dolari,in 2 ani ajunsese la 25000 euro…inca in 2 ani ajunsese la 100.000 euro(ati citit bine)…prin economiile mele lunare nu as fi reusit nimic!Am calatorit prin toata lumea,urmaresc fiecare sezon de reduceri,plec in vacante cu cele mai bune oferte…asa ca,va rog sa-mi permiteti sa nu fiu de acord cu tot ce se spune in diferite carti.Dar…trebuie sa te si duca mintea,sa vezi oportunitatile,sa fii cu un pas inaintea celorlati!De aceea ma ocup si de avon si oriflame,de lyoness,profit de orice oportunitate.Parerea mea!

  3. Dupa ce l-am intalnit pe Liviu, venit la mine in calitate de client, situatia mea financiara s-a limpezit. Plateste-te pe tine PRIMUL!

  4. Obtinerea satisfactiei imediate are si ea avantajele ei. Invatam gresind si merita sa constientizam ca se poate si altfel. Daca nu schimbam nimic vom alerga la nesfarsit cursa celor 100 de metri si ne vom opri dupa 95…

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}