5 obstacole care te impiedica sa ceri

by admin  - April 2, 2012

Stiti filmul “The Secret” si ma gandesc ca stiti si cartea “Supa de pui pentru Suflet”. Ma rog, seria de carti, ca e o serie intreaga nu e o singura carte.

Exista de aceeasi autori o carte “Factorul Aladdin” care incepe exact asa, cu un capitol numit “Cele cinci obstacole care te impiedica sa ceri”.

Uite care sunt:

1. Ignoranta

Nu stim ca putem sa cerem, nu stim cum sa cerem, nu stim nici macar ce vrem exact, nu stim ce ne trebuie cu adevarat.

Si nici nu stim cu adevarat ce inseamna “Cere si ti se va da”

2. Convingeri care ne limiteaza

Asta e subiectul meu favorit! Am fost programati de parinti, de scoala, de media, de religie, de medici, de experientele proprii.  Ne e teama ca daca noi avem mai mult altii o sa sufere, gandim in termeni de “sau/sau” (adica poti sa ai ori bani ori iubire, poti sa ai ori bani ori timp liber). Si exemplele sunt nenumarate. O sa vorbim de mai multe ori despre subiectul acesta, pe parcurs :).

3.  Frica

Si aici sunt o multime de nuante: frica de respingere, frica de a spune ceva prostesc, frica de a fi neputincios, frica de a nu fi umilit. In plus – frica de a fi pedepsit pentru cererea ta , de a fi abandonat, de a nu ramane cumva dator.

4. Respectul de sine scazut

Am avut tendinta sa zic: “no comment” la punctul asta, ca pe undeva revenim la programarea din copilarie si la pseudo-smerenia cu care am fost invatati de sute de ani de zile, as zice doar un singur lucru: e normal, e natural, e firesc sa simti nevoia de a fi important si de a fi iubit. E natural sa ai o nevoie sa fii apreciat si reprimand dorinta asta doar te opui naturii tale. De-asta in seminarii, prin ceea ce fac, invat si spun oamenilor ca sunt importanti. Foarte importanti. Si nevoile lor.

5.  Mandria

Si ultimul, dar nu cel din urma motiv – tine foarte mult de conditionarea pe care o avem pentru a demonstra ca nu avem nevoie de ajutor. Ca putem doar prin propriile noastre forte sa ne dam singuri seama de tot si de toate. Ca daca o sa cerem o sa parem mai neajutorati si oamenii o sa ne judece pentru ce NU AVEM deja.

Aici as insista un pic, mai ales pentru partea masculina. Noi barbatii nu suntem obisnuiti sa cerem ajutor cand nu stim drumul!!!

Hei, baieti, asa e? Si voua vi se intampla sa ezitati inainte de a cere indicatii? Si voua vi se intampla sa bantuiti prin magazine cautand un articol, ezitand sa intrebati pe cineva angajat si care stie? Si voua vi se intampla sa mergeti cu masina si sa rataciti printre strazi ca sa gasiti adresa exacta?

V-ati luat GPS? 🙂 E si asta un mod de a evita sa ceri indrumare.

Primul pas, zice T Harv Eker si nu numai el, in orice proces de dezvoltare personala, e CONSTIENTIZAREA. Nu stim sa cerem, dar macar acum stim ce ne impiedica! Al doilea pas e intelegerea, al treilea – planul de actiune.

Si va propun un exercitiu: de aici incolo,  atunci cand vreti sa ajungeti la o destinatie noua – cereti indrumare. Atat pentru inceput. Orice calatorie incepe cu primul pas.

Leave a Reply

  1. Ai dreptate Liviu, uneori si eu ezit, prima data caut produsul sa il gasesc, a doua oara ma uit sa vad daca chiar nu l-am sarit pentru ca am obiceiul sa trec repede cu vederea pe rafturi. Cu masina in Campulung nu am cum sa ma ratacesc, mai departe de acolo nu am ajuns eu ca sofer, iar prin Bucuresti ma consult inainte cu Google Maps si RATB si daca nu vad indicatoare atunci intreb.

  2. mi-a placut,
    astept nerbadatoare si urmarea …cum facem fata acestor impostori care ne boicoteaza viata?

  3. Cred ca adevarata problema e la planul de actiune. Am constientizat, am inteles si apoi urmeaza pauza in loc de planul de actiune.

  4. Salutare! Ma bucur pentru descoperirea acestei surse de cunoastere si in mod special, a ta, cel care ne-o oferi! Multumesc! 🙂

  5. Cere indrumare dar nu de la oricine ci de la cel de care: nu te vei feri sa fi sincer ,nu te vei simti slab sau vinovat sau prost:P! ex:medic, psiholog,duhovnic,mentor etc.intr-un cuvant de la specialist.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}